Geen moslim of jood
Identiteit van aanvaller in Sydney gaat eigen leven leiden
18.4.2024, 10:27 (CEST), laatst geüpdate: 18.4.2024, 10:40 (CEST)
Op zaterdagnamiddag 13 april vermoordde een man in een winkelcentrum in Sydney vijf vrouwen en een man met een mes. Twaalf anderen raakten gewond. Internet berichten sprongen zonder twijfel op de gebeurtenis: het moest en zou om een moslim gaan. De beschuldigingen vlogen in het rond.
Of zou de dader dan toch een jood zijn?, vroegen mensen zich niet veel later af. Geen van beide beschuldigingen is juist, zou achteraf blijken. De politie gaf uiteindelijk het enige juiste verdict.
Beoordeling
Joel Cauchi, de dader achter de steekpartij in Sydney, was geen moslim of jood. De politie meldt dat er bij de feiten geen enkele link is met een bepaalde ideologie.
Feiten
De dader achter de feiten is Joel Cauchi, een werkloze man van veertig, afkomstig uit het noordoosten van Australië in Queensland, meldt de politie van New South Wales.
Hij is echter geen moslim of jood. De politie rapporteert aan de pers dat er geen ideologisch motief achter de aanval zit, en dat er dus geen sprake is van een terreurdaad. Ook in mediaberichten valt hier niets over te lezen.
Tijdens de steekpartij in het Westfield Bondi Junction winkelcentrum raakten twaalf mensen gewond en overleden zes volwassenen, waarvan vijf vrouwen en een man. Joel Cauchi werd uiteindelijk neergeschoten door een politieagente die ter plaatse was. Hij viseerde vooral vrouwen als doelwit, een piste die de politie ook onderzoekt.
Wel is er sprake van langdurige psychologische problemen bij de man. Vanaf zijn zeventiende werd hij gediagnosticeerd met psychologische problemen en ging hij daarvoor in behandeling. Hoewel de man al eerder met de politie van Queensland in contact kwam, waren tot nu toe nog geen criminele feiten vastgesteld en werd de man nog nooit gearresteerd.
Verkeerde informatie werd pijlsnel verspreid
Marc Owen Jones, een X-gebruiker en professor aan de Qatarese universiteit Hamad Bin Khalifa, toont op X aan hoe het foute nieuws zich heeft kunnen verspreiden en hoe al meer dan honderdveertig duizend berichten verspreid raakten over de feiten.
Hij legt uit hoe op 13 april de geruchten aanvankelijk vooral melden dat de dader een moslim zou zijn. Dat verandert een paar uur later: steeds meer berichten maken melding dat de dader jood zou zijn. De tien accounts die het meest bereik hadden, behaalden meer dan tien miljoen weergaven met dit soort berichten.
Foute dader wordt aangewezen
Ten slotte, alsof dit nog niet genoeg is, werd in dit verhaal nog een foute dader aangewezen. Benjamin Cohen, een universiteitsstudent uit Sydney, kreeg voor meer dan veertien uur het label van dader op zich gekleefd hoewel hij niets met de feiten te maken had.
ABC News zette op een rijtje hoe die desinformatie zich kon verspreiden. Het waren antisemitische en pro-Russische accounts die valse informatie op sociale media verspreid hebben.
Ook 7 News, een Australisch televisiekanaal, bracht het nieuws zowel op televisie als in online artikels die intussen verwijderd werden. Aan ABC News boden ze wel al hun excuses aan voor de fout.
(Stand van zaken: 17.04.2024)
Links
X-bericht I, II & III (hier, hier en hier gearchiveerd)
Bericht Marc Owen Jones (hier & hier)
Pagina van Marc Owen Jones (gearchiveerd)
Nieuws van politie New South Wales (gearchiveerd)
Nieuwsartikel I, II, III & IV (hier, hier, hier & hier gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.