Variant op chemtrailstheorie

Achterdocht om natuurverschijnsel Saharastof onterecht

10.04.2024, 20:42 (CEST), laatst geüpdate: 10.04.2024, 20:49 (CEST)

Saharastof, dat in Europa soms uit de lucht dwarrelt, wordt met argusogen bekeken. Sommigen beweren dat het door de mens wordt uitgestrooid, maar daarvoor bestaat geen bewijs.

Het Saharastof dat afgelopen weekend over België en de rest van West-Europa neerdwarrelde, zou eigenlijk geen Saharastof zijn, maar een ander goedje, dat door vliegtuigen over ons wordt uitgestrooid. Een Bosnisch laboratorium zou hebben ontdekt dat er giftige stoffen in voorkomen, in veel hogere concentraties dan in echt Saharastof. Dat wordt beweerd in verschillende posts op Facebook (hier en hier), maar is er ook bewijs voor?

Beoordeling

Nee. Een Bosnisch laboratorium zou onderzoek hebben gedaan naar stof dat in 2022 in Bosnië neerdaalde, dus niet naar het Saharastof van afgelopen weekend. De verhoogde concentraties van bepaalde gifstoffen die in het Bosnische stof zouden zijn gevonden, bewijzen niet dat het stof door vliegtuigen is uitgestrooid. De bewering is een variant op de vaak ontkrachtte chemtrails-complottheorie.

Feiten

De bewering is ontleend uit een artikel op een dubieuze website, over Saharastof dat in 2022 zou zijn neergeslagen in Bosnië. Volgens het artikel was het gele goedje dat Bosniërs destijds op hun autoruiten aantroffen eigenlijk geen echt Saharastof.

De advocaat Mirnes Ajanović had volgens het artikel een monster van het stof voor onderzoek naar het Instituut voor Chemische Technologie van Tuzla gestuurd en was verbaasd over de resultaten. In dit filmpje praat de man inderdaad over het onderzoek naar zijn monster. Bij het filmpje staat een link naar dezelfde resultaten van het lab, die ook in het artikel werden bijgevoegd.

De resultaten zouden tonen dat het monster dat Ajanović had opgestuurd, 728 keer zoveel aluminium bevatte als normaal is in Saharastof. Ook zou er 44 keer teveel arseen, 660 keer teveel barium en 2500 keer teveel nikkel in het goedje zitten.

Chemtrails bestaan niet

Tot zover nog niets geks, maar dan concludeert het artikel dat deze stoffen hoofdbestanddelen zijn in chemtrails en dat ze door een zogenaamde globalistische elite over de aarde worden uitgestort om mensen ziek te maken.

Chemtrails bestaan alleen in complottheorieën. De witte strepen die vliegtuigen soms in de lucht achterlaten bestaan uit fijne roetdeeltjes van verbrandde vliegtuigbrandstof en bevroren waterdamp.

De aanwezigheid van aluminium en barium in zogenaamde chemtrails is een terugkerend thema in de complottheorie. Deze elementen komen echter niet voor in de strepen die door sommige mensen worden aangezien voor chemtrails.

Hoge waarden geen bewijs

Als de vaststellingen van het Instituut voor Chemische Technologie van Tuzla echt zijn en kloppen, dan is dit nog geen bewijs dat het in 2022 onderzochte Saharastof door mensen werd samengesteld, of verrijkt is met giftige stoffen. Het zegt zeker niets over de samenstelling van het Saharazand dat in april 2024 over West-Europa neerdaalde.

Als het goedje van toen inderdaad Saharastof was, dan is het onderzocht na een reis van duizenden kilometers door de atmosfeer en na te zijn neergeslagen in Bosnië. Is dan te verwachten dat de samenstelling van het stof nog dezelfde is als bij vertrek uit de Sahara? Heeft het stof zich wellicht na neerslag in Bosnie nog vermengd met lokaal uitgestoten stoffen?

Overigens tonen diverse onderzoeken aan dat Saharastof toxische stoffen bevat. Een Griekse studie trof in 2013 sporen van onder andere lood, zink en nikkel aan in Saharastof dat was neergeslagen in Athene en Chalkidiki. De aanwezigheid van die stoffen kan worden verklaard door (lucht)vervuiling in Noord-Afrikaanse landen, als gevolg van verkeer en het verbranden van vuilnis.

(Stand van zaken: 10.04.2024)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd hier & hier)

KMI over Saharastof in 2024 (gearchiveerd)

Copernicus over Saharastof in 2024 (gearchiveerd)

Artikel Bosnische website (gearchiveerd)

Instituut voor Chemische Technologie Tuzla (gearchiveerd)

Filmpje Ajanović (gearchiveerd)

Resultaten lab (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Griekse studie uit 2013 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.