Vurig bombardement

Video van Oekraïense aanval op Sebastopol duikt opnieuw op

09.04.2024, 14:13 (CEST)

Hergebruik van oorlogsbeelden voor andere conflicten gebeurt steeds vaker. Beelden uit de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kregen dan ook een tweede leven in Tel Aviv.

"Iran is begonnen met aanvallen op het door Israël bezette Tel Aviv met zware raketten; het vuur van de hel brandt, verschillende gebouwen zijn verwoest." Dit apocalyptisch bericht schrijft een Vlaamse gebruiker bij een video op Facebook. De video toont vurige ontploffingen ergens in een stad. Meerdereberichten op sociale media stellen dat het om Tel Aviv gaat. Te vertrouwen?

Beoordeling

Nee, want de video toont eigenlijk een bombardement van Oekraïne op de havenstad Sebastopol op de Krim in maart 2024. De video heeft niets te maken met de recente spanningen tussen Israël en Iran.

Feiten

Een reverse image search van een screenshot uit de video in Google Lens levert verschillende nieuwsartikelen op, zowel nationaal als internationaal, waarin de video te zien is. Die artikels dateren van maart 2024 en tonen Oekraïense raketaanvallen op Sebastopol, de grootste stad op de Krim. 

Een bericht van het persagentschap Reuters over die gebeurtenis meldt dat Rusland op zaterdagavond 23 maart meer dan 10 raketten neergehaalde boven Sebastopol. Die werden door Oekraïne afgevuurd. Dit verstoorde het land- en zeetransport voor enkele uren, liet de lokale administratie van Sebastopol aan Reuters weten. 

De berichtgeving aan Oekraïense zijde stelt dat er die dag twee Russische schepen geraakt zijn door de bombardementen, schrijft CNN. De gouverneur van Sebastopol Michail Razvozjajev - die aan Russische kant staat - schreef op Telegram dan weer dat dit de grootste aanval in tijden was op Sebastopol. Er overleed een persoon en maritieme en grondtransportatie middelen waren gedeeltelijk verwoest. Over de exacte feiten blijft het echter speculeren, stelt CNN.

Deze aanval past in de langetermijnstrategie van Oekraïne tegenover de Krim. Het land probeert de Krim al langere tijd via drone- en raketaanvallen terug te veroveren op de Russen. Recentelijk schreef CNN dat Oekraïne intussen de overhand heeft in de Zwarte Zee. 

Israël versus Iran

Op 1 april, enkele dagen voordat de video viraal ging, werd de Iraanse ambassade in Syrië gebombardeerd. Volgens de internationale pers wijst alles erop dat Israël achter dit bombardement zit. Israël heeft de feiten voorlopig noch bevestigd, noch ontkend.

Volgens Iran kwamen er zeven militaire adviseurs om het leven, schrijft Reuters. Israël bombardeert al langer gebieden in Iran, maar een aanval op de Iraanse ambassade gebeurde nooit eerder.

Een verdere escalatie van het conflict is niet uitgesloten. De Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei riep al uit dat hij wraak wil voor deze actie van Israël. Herzi Halevi, de chef van de generale staf van het Israëlische leger, reageerde dan weer dat Israël klaar is voor een tegenactie van Iran. 

Die reactie bleef vooralsnog uit. De stad Tel Aviv is dus niet aangevallen door Iran. En de video van bombardementen op de Krim heeft daar al helemaal niets mee te maken.

(Stand van zaken: 09.04.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

X-post I & II (gearchiveerd I & II)

Over reverse image search (gearchiveerd)

Google Lens zoekopdracht (gearchiveerd)

Artikel Nieuwsblad (gearchiveerd)

Artikel Welt (gearchiveerd)

Artikel CNN (gearchiveerd)

Artikel Reuters I, II, III & IV (gearchiveerd I, II, III & IV)

Artikel BBC (gearchiveerd)

Telegrambericht (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.