Foto van een influencer

Verhaal van verkrachting in Israëlisch leger is verzonnen

22.2.2024, 17:48 (CET)

Sinds de oorlog in Gaza oplaaide vorig jaar komen de meest vreselijke verhalen over seksueel geweld naar boven. Waarom op sociale media dan ook nog zo'n verhaal uit de duim gezogen wordt, is de vraag.

Op sociale media circuleert een heftig verhaal over een vrouwelijke sergeant van het Israëlische leger. Deze 'Assepoester Shalom' - zoals ze genoemd wordt - zou door andere militairen in het "Israëlische terroristenleger" zijn verkracht. Een rechtszaak zou vervolgens afgewezen zijn. De posts delen ook nog een foto van de vrouw. Over seksueel geweld tegen vrouwen tijdens de oorlog in Gaza zijn al meerdere vreselijke verhalen naar buiten gekomen, maar klopt dit specifieke verhaal wel?

Beoordeling

Assepoester of Cinderella Shalom bestaat niet. Het verhaal is in geen betrouwbare bron terug te vinden en is nep. De vrouw in de foto is de Israëlische influencer Orin Julie. Zij poseert graag met wapens, en zit als reservist bij het Israëlische leger.

Feiten

Van ene sergeant 'Cinderella' of 'Assepoester' Shalom is - zowel met Hebreeuwse als Engelse zoektermen - niets terug te vinden, behalve het ongeverifieerde verhaal dat op sociale media rond gaat. Over het specifieke verhaal over de verkrachting binnen het Israëlische leger bestaat ook geen nieuwsbericht. Daarmee is de kous snel af.

Influencer

Vormt de foto bij de post dan nog een aanwijzing binnen dit verhaal? Niet echt; de vrouw in beeld is Orin Julie, een Israëlische influencer. Julie poseert graag met wapens, en noemt zichzelf de "Queen of Guns". Ze gebruikt haar bereik op sociale media om haar steun aan het Israëlische leger te betuigen, de wapenlobby en wapengebruik onder vrouwen te promoten.

Volgens haar Instagramprofiel dient ze als reservist bij het leger. Dat betekent dat je niet full-time in het leger zit, maar om de zoveel tijd opgeroepen kunt worden.

Workshops

Als kind werd Julie slachtoffer van seksueel misbruik. Haar dienstplicht in het leger waar ze wapens leerde te gebruiken en zichzelf leerde te verdedigen, heeft haar veel gebracht, zo schrijft ze op haar website. Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober 2023 geeft ze extra workshops over "zelfontplooiing" en omgang met pijn en angsten.

Op dezelfde pagina schrijft ze hoe dierbaar alle mannen en vrouwen van het Israëlische leger haar zijn. Het heftige verhaal over een verkrachting binnen het leger dat op sociale media rond gaat, schijnt dus ook niets met Julie persoonlijk te maken te hebben. Wel komt seksuele intimidatie binnen het Israëlische leger voor. Uit een onderzoek uit 2021 bleek dat een derde van de vrouwelijke soldaten hiermee te maken krijgen tijdens hun dienst.

Seksueel geweld binnen de oorlog

Sinds oktober 2023 ziet Israël een enorme toename van vrouwen die een wapenvergunning aanvragen, uit de behoefte om zichzelf te verdedigen. Uit meerdere onderzoeken blijkt inmiddels dat Hamas zich tijdens de aanval op 7 oktober ook schuldig maakte aan seksueel geweld en misbruik tegenover Israëlische vrouwen.

Ook vanuit Palestijnse hoek komen vergelijkbare berichten over seksueel geweld naar boven, in dat geval door Israëlische militairen. De VN riep deze week op ook naar deze gevallen een onderzoek te starten.

(Stand van zaken 22.02.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

X-bericht I & II (gearchiveerd hier & hier)

Instagrampost (gearchiveerd)

Zoekopdracht Hebreews & Engels (gearchiveerd hier & hier)

X-bericht factcheck (gearchiveerd)

Instragramprofiel Orin Julie (gearchiveerd)

Website Julie (gearchiveerd)

Artikel UPI (gearchiveerd)

Artikel Haaretz (gearchiveerd)

Artikel BBC, AP & VN (gearchiveerd hier, hier & hier)

Artikel CNN & VN (gearchiveer hier & hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.