Duitsland ligt ver van Texas

Beelden Duits boerenprotest gedeeld in foute context

06.02.2024, 17:44 (CET)

Beelden van boerenprotesten doorheen Europa blijven gretig gedeeld worden op sociale media. Wat ze zeker niet kunnen aantonen zijn de recente strubbelingen aan de grens in Texas.

De grens tussen Texas en Mexico is de laatste weken de scène van een politieke strubbeling tussen gouverneur Greg Abbott en president Biden. Een video die wordt gedeeld op sociale media zou moeten aantonen hoe boeren zich met hun tractoren verzamelen in Texas om de grens te verdedigen tegen "de agenten van Biden". Dat er boeren te zien zijn in de video is duidelijk, maar zijn het wel Texaanse boeren?

Beoordeling

De video toont een Duits boerenprotest in Forchtenberg op 14 januari 2024. Het heeft geen enkele link met Texas en de huidige politieke spanningen daar.

Feiten

Wie denkt aan Texas denkt waarschijnlijk aan wijde, open woestijnlandschappen of steden met hoge wolkenkrabbers. Groene, heuvelachtige, bosrijke landschappen met wijngaarden zoals te zien in de gedeelde video liggen minder voor de hand.

Een reverse image search van screenshots van de video bevestigt dat vermoeden ook: de beelden komen uit Duitsland. Meer bepaald het plaatsje Forchtenberg, ten noorden van Stuttgart. Via de website Mapillary is ook de exacte locatie te achterhalen, op de Kochertalstraße in Forchtenberg. Het lokaal toerismebord aan de kant van de weg is duidelijk herkenbaar.

Daar vond op 14 januari 2024 een boerenprotest plaats. Duitse lokale media brachten verslag uit over de demonstratie, waaronder lokale tv-zender Schöntal TV. Beelden van die reportage komen visueel overeen met de gedeelde video. Vanaf minuut 09:50 is ook de Kochertalstraße goed te herkennen.

Een zoektocht op sociale media met Duitse sleutelwoorden resulteert in nog meer video's van het protest. De zijkant van de weg, met hoog oplopende groene velden aan één kant en een groep tractoren in de vroege avond: deze beelden komen in verschillende TikToks terug. Eén Duitse post op Facebook bevat een video die exact overeenkomt met de in België gedeelde video, gepost op 14 januari, de dag van het protest.

In Duitsland protesteren boeren inmiddels al weken tegen bezuiningsplannen van de overheid, vooral midden januari waren er veel lokale en landelijke acties.

Politiek geworstel in Texas

Hoewel deze video dat dus niet aantoont zit er wel degelijk een haar in de boter in Texas. Republikeins gouverneur Gregg Abbott ligt in de clinch met president Biden over de migratie vanuit Mexico aan de Texaanse-Mexicaanse grens. Abbott wil dat de migratie stopt en is op eigen hand begonnen met onder andere meer prikkeldraad aanleggen op de grens. 

Het Amerikaanse Hoge Gerechtshof oordeelde dat hij dat mag doen, maar dat de regering van Biden die prikkeldraad ook weer mag weghalen. Het primeren van de federale macht boven die van de staat is een gevoelig onderwerp in Texas. De situatie in Texas geeft op sociale media aanleiding tot desinformatie, waarover dpa al eerder schreef.

(Stand van zaken: 06.02.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Locatie op Mapillary (gearchiveerd)

Reportage Schöntal TV (gearchiveerd, gearchiveerde video)

TikTok I en II van protest 14.01 (gearchiveerd hier en hier)

Duitse Facebookpost 14.01 (gearchiveerd)

Artikel VRT (gearchiveerd)

Artikel BBC en CBS News over situatie in Texas (gearchiveerd hier en hier)

Dpa-factchecks over desinformatie rond situatie in Texas I en II

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.