Geen link met boerenprotesten

Een demonstratie tegen extreemrechts in Berlijn

02.02.2024, 17:42 (CET)

Overal in Europa komen mensen momenteel op straat. Hier boze boeren, daar demonstranten voor iets anders. Het is dan ook gemakkelijk om beelden van de ene protestactie aan te zien voor de andere.

Boerenprotesten veroorzaken al wekenlang onrust in verschillende Europese landen. Een video van een menigte voor de Bundestag in Berlijn zou ook protesterende boeren tonen. Alvast, dat is wat wordt gezegd op sociale media. "De duitse boeren protesten beginnen te evolueren naar een serieuze opstand!" (sic), zo klinkt het. Maar zijn het wel degelijk demonstrerende boeren die te zien zijn op deze beelden?

Beoordeling

De video toont een demonstratie tegen extreemrechts in Berlijn op 21 januari. Het heeft niets te maken met de recente boerenprotesten in Duitsland.

Feiten

Een reverse image search van screenshots van de video laat toe om de exacte oorsprong te achterhalen. De beelden zijn afkomstig van een TikTokvideo van de SPD, de Duitse sociaaldemocratische partij, gepost op 21 januari 2024. In het onderschrift schrijven ze "dank aan iedereen die dit weekend opkomt voor de democratie."

Grootschalige demonstraties

Op die zondag 21 januari kwamen in verschillende Duitse steden, waaronder Berlijn, mensen samen in protest tegen extreemrechts en de partij AfD (Alternative für Deutschland). Die kwamen er naar aanleiding van een onderzoek van het Duitse onderzoeksmedium Correctiv. Zij brachten naar buiten dat AfD-vertegenwoordigers een geheime ontmoeting hadden nabij Potsdam met andere extreemrechtse figuren. Daarin zouden ze een plan hebben besproken om miljoenen migranten en minderheden het land uit te zetten.

In Berlijn verzamelde de menigte zich voor de Bundestag, het parlement. Foto's van die protestactie werden gebruikt door verschillende media en tonen dezelfde scènes als in de video: een grote meningte in de avondschemer voor de Bundestag.

Onrust in Duitsland

In hun TikTok verklaart de SPD nog dat ze een trending audio (een populaire techniek op TikTok) van een ander anti-AfD-protest in Leipzig op 15 januari hebben gebruikt. Die verduidelijking is geen overbodige luxe, want het protestweekend in Duitsland gaf aanleiding tot desinformatie. Deutsche Presse-Agentur (dpa) wijdde eerder al een factcheck aan valse claims over een foto genomen tijdens een protestactie in Hamburg.

Naast de betogingen tegen extreemrechts komen Duitse boeren ook al weken op straat in protest tegen een reeks bezuinigingsmaatregelen van de federale overheid. Maar daar heeft deze video niets mee te maken.

(Stand van zaken: 02.02.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

TikTokvideo (gearchiveerd)

Onderzoek Correctiv (gearchiveerd)

Bundestag via Google Maps (gearchiveerd)

Artikel DW (gearchiveerd)

Berichtgeving ZDF (gearchiveerd)

VRT over protestweekend in Duitsland (gearchiveerd)

TikTok protest Leipzig (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Artikel Nieuwsblad over protest Leipzig (gearchiveerd)

Dpa-factcheck

Duitslandinstituut over boerenprotesten (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.