Voorstel nieuwe wetgeving
Verzonnen berichten over EU-verbod op reparatie auto's
1.2.2024, 15:32 (CET)
Slecht nieuws voor mensen die rondrijden in een auto ouder dan vijftien jaar? Dat is toch wat er te lezen valt op sociale media. De EU zou een verbod willen invoeren op het repareren van auto's boven die leeftijd. Hebben auto's met bouwjaar van 2009 binnenkort een probleem indien ze in panne vallen?
Beoordeling
De bewering is volledig fout. Daar zijn geen plannen voor, zoals een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigde aan Deutsche Presse-Agentur (dpa).
Feiten
Waar het bericht exact vandaan komt is onduidelijk, maar één ding staat wel vast: er is niets van aan. Dat bevestigt ook Europese Commissiewoordvoerder voor transport Adalbert Jahnz aan dpa. "Dit is volledig fout. Er staat niets in de voorgestelde wetgeving over een verbod op reparaties van auto's, ongeacht hun leeftijd", zegt hij.
De Europese Commissie werkt momenteel wel aan nieuwe wetgeving die de auto-industrie circulairder en dus milieuvriendelijker moet maken. Meer materialen moeten dus hergebruikt worden. De Commissie wil winst boeken in zowel het ontwerp, productie als de verwerking van voertuigen aan het einde van hun levensduur.
De nieuwe regelgeving zou dus ook deels gaan over voertuigen die niet meer op de weg kunnen rijden: dat heeft niet noodzakelijk iets te maken met leeftijd. Autowrakken moeten beter ingezameld en verwerkt worden. Ieder jaar gaat het om zo'n zes miljoen voertuigen in de EU, die nu nog voor een groot deel behandeld worden als afval.
Aanscherping
Eigenlijk gaat het hier niet om gloednieuwe wetgeving, maar een aanscherping van een richtlijn uit 2000. Het voorstel doorloopt nu de gewone wetgevingsprocedure van de EU. Wanneer, en of, het daadwerkelijk van kracht wordt, is dus momenteel onbekend. Het is ook niet de eerste keer dat het voorstel het onderwerp is van desinformatie, zoals dpa in december 2023 ook al schreef in een factcheck.
(Stand van zaken: 01.02.2024)
Links
Persbericht Europese Commissie (gearchiveerd)
Regelgeving autowrakken (gearchiveerd)
Richtlijn 2000/53/EG (gearchiveerd)
Over het voorstel tot verordening (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.