WEF-bijeenkomst Davos

Videoproducent maakte vervolg op eigen satire

22.01.2024, 16:58 (CET)

Goede satire stelt op humoristische wijze belangrijke zaken in vraag. Wanneer satire echter niet als satire begrepen wordt, kan het een eigen leven beginnen leiden.

De jaarlijkse WEF-bijeenkomst ziet telkens vele sprekers het woord nemen. En dat loopt dan niet altijd zoals gepland, zoals uit deze video moet blijken. Een spreker (met blauw oog), die gevraagd werd zijn verontschuldigingen aan te bieden voor eerdere uitspraken, zou wéér van het script zijn afgeweken en opnieuw beledigingen allerhande aan het adres van de aanwezigen hebben geuit. Loopt het allemaal uit de hand daar in Davos?

Beoordeling

De video werd niet echt tijdens de WEF-bijeenkomst in Davos gemaakt. Het is het werk van een videoproducent die vaker nepfilmpjes over het WEF en andere onderwerpen maakt, maar geen spreektijd had in Davos.

Feiten

Elk jaar organiseert het World Economic Forum (WEF) een bijeenkomst in Davos, waar talloze sprekers het woord nemen. Het is een bijeenkomst waar niet zomaar iedereen binnengeraakt, laat staan de deelnemers kan toespreken. Nochtans zouden genoeg mensen die kritisch voor het WEF zijn, of zelfs in complottheorieën rond de organisatie geloven, in Davos graag eens hun mening geven.

En die wens lijkt uit te komen voor de man in de video. Het lijkt echter enkel zo, want de video is nep. De uitspraken waarvoor hij zich zogezegd voor wil verontschuldigen, verwijzen naar een eerder filmpje met dezelfde man, die verwensingen naar het hoofd van WEF-oprichter Klaus Schwab slingert. 

Over dit eerste filmpje schreef dpa al enkele dagen geleden dat het nep was. Het is het werk van Damon Imani, een videoproducent die wel vaker satirische video's maakt die het WEF in het vizier nemen. Hij vermengde beelden van de openingstoespraken in Davos met beelden van zichzelf achter een spreekgestoelte. Imani staat niet vermeld als spreker tijdens de openingstoespraken.

Satirisch vervolg

Hoewel hij zijn werk zelf als satire omschrijft, wordt het wel vaker serieus genomen. Zo gingen bewerkte video's die hij maakt van Elon Musk en Alex Jones al eerder als echt het internet rond, net als een video waarin Imani zelf woordvoerder van het WEF speelt.

Een dag nadat hij de video met verwensingen aan het adres van Klaus Schwab online plaatste, kwam Imani dus met een vervolg. Hierin lijkt hij zich te verontschuldigen voor zijn eerder gedrag om vervolgens toch weer van leer te trekken tegen waar het WEF volgens hem voor staat.

WEF-kritiek

Het gebeurt overigens ook wel eens echt dat een spreker van het script afwijkt en de genodigden in Davos de les probeert te spellen. Een bekend voorbeeld is de Nederlandse historicus Rutger Bregman

Die besloot in 2019 tijdens een panelgesprek zijn mening te geven over onder andere hoe miljardairs met privévliegtuigen naar Davos komen om te praten over klimaatverandering en over het probleem van belastingontduiking door de rijken. Bregman deed dit weliswaar zonder scheldwoorden te gebruiken.

(Stand van zaken: 22.01.2024)

Links

Facebookbericht (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Jaarlijkse bijeenkomst WEF (gearchiveerd)

Beveiliging in Davos (gearchiveerd)

WEF-complottheorieën (gearchiveerd)

Eerste video Imani (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Over Klaus Schwab (gearchiveerd)

Over Damon Imani (gearchiveerd)

Openingstoespraken Davos 2024 (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II, III & IV

Tweede video Imani (gearchiveerd)

Artikel VRT NWS (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.