Steun aan Oekraïne

Tucker Carlson stelt uitpraak Amerikaanse minister fout voor

20.12.2023, 16:25 (CET)

Nuances gaan snel verloren op sociale media, zeker bij korte berichten op X. En zonder de nodige context kan een goedbedoelde waarschuwing al snel als ernstig dreigement worden voorgesteld.

De omstreden presentator Tucker Carlson deed met een bericht op X het online stof weer eens opwaaien. Volgens Carlson zou de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, grote bedreigingen bovengehaald hebben als de Senaat niet zou instemmen met een volgend hulppakket voor Oekraïne. "We zullen jullie ooms, neven en zonen sturen om tegen Rusland te vechten", zou Austin gezegd hebben. Maar wie van beide heeft hier nu de grootste mond, Carlson of Austin?

Beoordeling

Een uitspraak van Austin is verdraaid en deze foute interpretatie werd door Carlson verspreid. Austin waarschuwde voor een escalatie van de oorlog met Rusland. Hij dreigde niet met het sturen van familieleden.

Feiten

Op woensdag 6 december zou de Senaat van de VS stemmen over een volgend financieel steunpakket aan Oekraïne. Een dag ervoor sprak minister van Defensie Lloyd Austin het Congres toe. Austin waarschuwde de parlementsleden dat wanneer verdere hulp voor Oekraïne niet wordt goedgekeurd, dit "zeer waarschijnlijk" zal leiden tot het moeten inzetten van VS-troepen op NAVO-grondgebied in Europa.

Austin verwacht namelijk dat wanneer Poetin de kans krijgt Oekraïne in te nemen, hij daar niet zal stoppen en NAVO-landen in Europa zal aanvallen. De VS zouden dan, volgens Artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag, zijn Europese bondgenoten zonder twijfel moeten bijstaan.

Van de briefing is geen beeldmateriaal of transcriptie beschikbaar, maar Michael McCaul, voorzitter van het comité voor Buitenlandse Zaken, bevestigde aan The Messenger de bewoording van Austin. Een woordvoerder van McCaul bevestigde ook nog aan FactCheck.org dat de nodige context in het bericht van Carlson volledig ontbreekt.

Volgens Fox journaliste Jennifer Griffin bevestigden twee aanwezigen van de briefing dat het opgeblazen verhaal van Carlson over de woorden van Austin niet klopt.

Waarschuwingen en stemmingen

Het nieuwe steunpakket voor Oekraïne leidt tot een patstelling in de Amerikaanse politiek. De Democratische Partij van president Biden is voor. De Republikeinen willen het pakket echter gebruiken in onderhandelingen om een strenger immigratiebeleid en meer controle aan de grens met Mexico voor elkaar te krijgen. Met de stemming op 7 december, de dag na Austins briefing, werd het hulppakket dan ook geblokkeerd in de Senaat.

Twee weken later, op 18 december, was het niet de Amerikaanse minister van Defensie, maar een groep van meer dan 40 NAVO- en Amerikaanse diplomaten en legerambtenaren die in een open brief bij het Congres aandrongen het steunpakket door te laten. Deze week wordt er verder over gesproken.

Ook zorgen in België

Niet alleen de Amerikaanse Senaat wordt gewaarschuwd voor een geëscaleerd scenario in de oorlog met Rusland. Eerder deze week sprak Michel Hofman, stafchef van het Belgisch leger, in de media zijn zorgen uit over een oorlog met Rusland.

Rusland heeft inmiddels een oorlogsindustrie op touw gezet. Europa loopt wat dat betreft achter. "Europa moet zich dringend voorbereiden en duidelijk maken dat het zich kan verdedigen", vertelde Hofman VRT NWS.

Maar ondanks alle zorgen wordt in het Westen vooralsnog niet gedreigd naaste familie naar het front te sturen.

(Stand van zaken: 20.12.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet Carlson (gearchiveerd)

France24 over Carlson (gearchiveerd)

Artikel The Messenger (gearchiveerd)

Kaartje met NATO-landen in Europa (gearchiveerd)

Noord-Atlantisch Verdrag (gearchiveerd)

Over Michael McCaul (gearchiveerd)

FactCheck.org (gearchiveerd)

Tweet Jennifer Griffin (gearchiveerd)

Artikel Reuters 5 dec., 18 dec.& 19 dec. (gearchiveerd hier, hier & hier)

Open brief hoge ambtenaren (gearchiveerd)

Artikel VRT (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.