Toespraak oppositieleider

Israëlische ambassadeur in Ierland nog steeds op post

06.12.2023, 21:25 (CET)

De handelswijze van Israël in Gaza roept internationaal veel verontwaardiging op. Niet elke uitspraak van een politicus hierover reflecteert echter het beleid van diens land.

In vele landen klinkt kritiek op de manier waarop Israël oorlog voert tegen Hamas in Gaza en de burgerslachtoffers die daarbij vallen. Ierland zou nu het eerste Westers land zijn dat de daad bij het woord voegt. Het land zou de Israëlische ambassadeur het land uitzetten en naar het Internationaal Strafhof in Den Haag stappen tegen Israël. Mag de ambassadeur zich klaarmaken voor een vertrek uit Dublin? 

Beoordeling

De Israëlische ambassadeur in Ierland is nog gewoon op post. De oproep tot uitwijzing kwam van de oppositieleider in Ierland en is dus helemaal geen officieel beleid. 

Feiten

Het bericht verspreidt zich internationaal op sociale media, maar de meeste Nederlandstalige accounts die het bericht delen, verwijzen naar een artikel van DeWereldMorgen. Op het moment van schrijven is het artikel niet meer terug te vinden op de website, maar een cacheversie van de website en de website dekrantenkoppen.be tonen aan dat het er wel ooit stond. Er is een goede reden waarom DeWereldMorgen het bericht verwijderde: er is niets van aan. 

De foto die bij het bericht gedeeld wordt toont Mary Lou McDonald, een politica van de partij Sinn Féin, tijdens een toespraak voor haar partij op 11 november. In deze toespraak geeft ze scherpe kritiek op Israël en ze roept op om de Israëlische ambassadeur naar huis te sturen en het land voor het Internationaal strafhof in Den Haag te dagen. 

De oproep over de ambassadeur ontbreekt wel in de transcriptie van haar toespraak, maar dat zou te wijten zijn aan het feit dat ze afweek van haar vooropgestelde toespraak. De oproep werd in ieder geval opgepikt door meerdere nieuwsmedia. Maar wat McDonald en Sinn Féin willen, is daarom nog niet meteen Iers beleid.

Sinn Féin zit namelijk helemaal niet in de regering, het is de grootste oppositiepartij van het land. Een motie van Sinn Féin op 15 november om Israël voor het Internationaal Strafhof te dagen, alsook een motie van de Sociaaldemocraten, eveneens een oppositiepartij, om de Israëlische ambassadeur het land uit te zetten, werden verworpen in het parlement.

Diplomatieke incidenten

Een ambassadeur is de officiële vertegenwoordiger van een land in een ander land. Het uitzetten van een ambassadeur is dan ook een van de meest verregaande diplomatieke stappen die een land tegen een ander land kan nemen. Zo zette de militaire junta van Niger de Franse ambassadeur het land uit na de overname van de macht.

Enkele dagen later liet de Ierse premier ook weten dat er geen plannen waren om de Israëlische ambassadeur uit te wijzen. Dana Erlich blijft tot nader order dus gewoon op post. Zoals blijkt uit berichten op X, zet ze haar werk als ambassadeur dan ook voort.

Dat betekent echter niet dat alles peis en vree is tussen Ierland en Israël op diplomatiek vlak. Op 26 november ontbood Israël namelijk de Ierse ambassadeur. Hoewel dat niet zo ernstig is als het uitwijzen van een ambassadeur, is het ook een behoorlijk sterk diplomatiek signaal.

(Stand van zaken: 06.12.2023)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd hier en hier)

Bericht op X (gearchiveerd)

DeWereldMorgen (gearchiveerd)

Cacheversies (gearchiveerd)

Gearchiveerde cacheversie

Krantenkoppen.be (gearchiveerd)

Mary Lou McDonald (gearchiveerd)

Toespraak McDonald (gearchiveerd)

Transcriptie toespraak (gearchiveerd)

Artikels Irish Independent, Irish Times & BBC (gearchiveerd hier, hier en hier)

Regeringsvorming Ierland (gearchiveerd)

Artikel over motie (gearchiveerd)

Artikel The Journal (gearchiveerd)

Diplomatieke termen en procedures (gearchiveerd)

Artikel France24 (gearchiveerd)

Artikel Irish Times II (gearchiveerd)

Dana Erlich (gearchiveerd)

Bericht op X, I & II (gearchiveerd hier en hier)

Artikel Politico (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.