Niet Gaza maar Khartoem

Soedanees leger viel militie aan met drone

25.10.2023, 11:49 (CEST)

Oorlogsbeelden zijn meestal verschrikkelijk, waar ze ook gemaakt zijn. Dat betekent echter niet dat beelden uit verschillende conflicten onderling inwisselbaar zijn.

Let op: de links in dit artikel kunnen schokkende beelden bevatten.

Terwijl het Israëlische leger Gaza bombardeert en voorbereidingen treft om met grondtroepen binnen te vallen, bereiken berichten over burgerleed de rest van de wereld. Op sociale media doet een video de ronde die zou tonen hoe het Israëlische leger Palestijnse kinderen bombardeert die water halen. Hoewel er zeker burgerslachtoffers te tellen zijn in dit conflict, is niet elk gerucht meteen voor waar aan te nemen. 

Beoordeling

De video toont een droneaanval van het Soedanese leger op leden van de Rapid Support Forces, die olie aftappen in Khartoem. De beelden hebben niets te maken met het conflict in Gaza.

Feiten

Met behulp van reverse image search op screenshots van de video vindt Deutsche Presse-Agentur een bericht van 12 oktober van 'Sudan News' op X, het voormalige twitter, waar de video ook te zien is. Het bijschrift bij de video stelt dat de beelden de burgeroorlog tonen die Soedan al sinds april teistert. 

Er zou te zien zijn hoe een drone van het Soedanese leger een bom laat vallen op leden van de Rapid Support Forces, de paramilitaire militie die in oorlog is met het leger. De militieleden zouden bezig zijn met benzine af te tappen uit een olieopslagtank.

Via het logo dat rechtsboven in beeld te zien is vallen dezelfde beelden terug te vinden in twee Facebookposts van een account dat het Soedanese leger steunt. Ook hier is hetzelfde verhaal te horen over de militieleden en de olieopslagtank. 

Brandstofdepot in Khartoem

Met behulp van reverse image search is het mogelijk om niet alleen beelden te vinden die exact hetzelfde zijn als het gezochte beeld, maar ook beelden die er net anders uitzien. Zo vindt dpa een foto van Reuters uit april. Volgens de beschrijving bij de foto is een uitgebrande konvooi brandstofvoertuigen bij een brandstofdepot in Khartoem te zien. 

Rechtsboven op de foto zijn dezelfde drie witte cilinders op een rijtje te zien die horizontaal te zien zijn in de gedeelde video. De tank die alleen een rij hoger staat is in de gedeelde video zwartgeblakerd, maar hier nog ongeschonden. De bomen rechts van de cilinders op de gedeelde video en de gebogen weg onder de cilinders zijn hier ook goed te herkennen. 

Met de wetenschap dat de cilinders deel zijn van een brandstofdepot in Khartoem, en geen watertank in Gaza, is het mogelijk de exacte locatie terug te vinden bij Google Maps. Het gaat om een opslagplaats voor brandstof voor vliegtuigen, vlak bij de luchthaven van Khartoem. 

Wanneer de beelden gemaakt zijn, is niet met zekerheid te zeggen. De vroegste versies die dpa kon vinden dateren van 12 oktober. De beelden zijn in ieder geval recenter dan de foto van Reuters uit april, aangezien daar alle vier de olietanks nog onbeschadigd zijn. 

Burgeroorlog nog gaande

Hoewel het conflict in Soedan grotendeels uit de actualiteit en media verdwenen is, is de oorlog niet afgelopen, zoals deze beelden ook tonen. Een einde aan de gevechten tussen het Soedanese leger en de Rapid Support Forceslijkt is ook niet meteen in zicht. Naast de vele doden door de gevechten ontwikkelt er zich in het land ook een gezondheidscrisis die door de gevaarlijke situatie in het land niet aangepakt kan worden, maar waar burgers het grootste slachtoffer van zijn. 

(Stand van zaken: 24.10.2023)

Links

Facebookbericht (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Reverse image search (gearchiveerd)

Bericht Sudan News (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Artikel VRT NWS (gearchiveerd)

Facebookaccount en post I & II (gearchiveerd hier, hier en hier)

Foto Reuters (gearchiveerd)

Locatie bij Google Maps (gearchiveerd)

Artikel USIP (gearchiveerd)

Artikel UNHCR (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.