Video gedeeld in foute context

Opnames voor videoclip in Brusselse Marollen

20.10.2023, 19:58 (CEST), laatst geüpdate: 23.10.2023, 10:49 (CEST)

Een groepje jongeren in Brussel met Palestijnse vlaggen, één van hen is ook gewapend. Ze worden foutief voorgesteld alsof ze gelinkt zijn aan een terroristische aanval. De waarheid ligt anders.

Een Brusselse straat in het avondlicht, een groepje jongeren met in het centrum een jongen met vuurwapen. Die beelden werden volop gedeeld op sociale media op 17 oktober 2023, de dag na een terroristische aanslag in Brussel waarbij twee mensen om het leven kwamen. Volgens Theo Francken (N-VA) en Filip De Winter (Vlaams Belang) zouden de beelden op de avond van de aanslag gefilmd zijn. "Een kind met pistool wordt verheerlijkt door gangsters met Palestijnse vlaggen," zo klinkt het. Volgens De Winter zou het dan weer om een 'pro-Palestinabetoging' gaan. Maar hebben de beelden en de aanslag wel écht iets met elkaar te maken? En zien we een betoging?

Beoordeling

De beelden tonen opnames van een videoclip van een Brusselse rapper. Ze dateren van voor de terroristische aanslag op 16 oktober 2023. De rapper ontkent enige link tussen de video en de aanslag in Brussel.

Feiten

Een terroristische aanslag waarbij twee Zweden stierven deed Brussel opschrikken op 16 oktober 2023. Al snel werden op sociale media verschillende beelden gedeeld die gelinkt zouden zijn aan de terreurdaad. Zo ook deze video, die een pro-Palestijnse bijeenkomst zou tonen.

Juiste plaats, foute tijd

De beelden zijn effectief gefilmd in Brussel, in de Marollen om precies te zijn. Dat is te zien aan het straatbord waarop 'Krakeelstraat' staat. Links in beeld is ook het bord van de crèche 'Les Petits Pas' te zien. Er werd dus gefilmd op de hoek van de Krakeelstraat en de Vanderhaegenstraat.

De plaats mag dan correct zijn, het beweerde tijdstip is dat niet. De beelden werden gefilmd op zaterdagavond, 14 oktober, en niet maandagavond 16 oktober. Dat bevestigde de burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) aan de Franstalige omroep RTBF. De politie van Brussel Hoofdstad Elsene opende een onderzoek naar de beelden en bevestigde het tijdstip eveneens.

Videoclip

Op TikTok is verdere context te vinden. Op een ondertussen verwijderd account deelde Brusselse rapper 7.62 dezelfde en gelijkaardige beelden. In een commentaar onder de video zegt de rapper zelf dat de beelden niets te maken hebben met de terroristische aanslag en dat het om filmopnames gaat.

Iemand in de entourage van 7.62 bevestigde aan Deutsche Presse-Agentur dat het ging om opnames voor de videoclip van zijn nummer 'Panthère'. "De clip heeft niets te maken met de vreselijke gebeurtenissen van maandag", zo klinkt het. Datzelfde zeiden ze ook tegen de factcheckers van VRT. De videoclip staat ondertussen ook online op YouTube. Het opent met een vermelding naar de ophef en herhaalt dat er geen link is tussen de videoclip en de aanslag. De bewuste beelden zijn te zien vanaf 2:07.

(Stand van zaken: 20.10.2023)

---

Opmerking: de laatste alinea werd aangevuld met de reactie van 7.62 en de videoclip.

Links

Gearchiveerde video

Bericht op X I en II (I en II gearchiveerd)

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

VRT over de aanslag in Brussel van 16.10.2023 (gearchiveerd)

Artikel RTBF (gearchiveerd)

TikTokaccount 7.62 (gearchiveerd)

TikTokvideo 7.62 (gearchiveerd)

Factcheck VRT (gearchiveerd)

Videoclip op YouTube (gearchiveerd en gearchiveerde video)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.