Video fout gelokaliseerd

Beelden tonen feestelijkheden in plaats van bombardementen

17.10.2023, 13:27 (CEST)

Wie actualiteit zegt, zegt ook online misinformatie. Het blijft oppassen met beelden waarvan wordt gezegd dat ze de huidige situatie in Gaza tonen, maar die eigenlijk iets anders laten zien.

Rode vuurpijlen verlichten een donkere stad; dat is er te zien in een video die de afgelopen dagen massaal wordt gedeeld op sociale media wereldwijd. Het zou een bombardement in de Gazastrook tonen. De kleine dichtbevolkte landstrook aan de Middellandse Zee is de scène van geweld sinds de recente escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas. Maar wat is er nu eigenlijk echt te zien in de video?

Beoordeling

De video toont vuurwerk in Algiers, de hoofdstad van Algerije. De beelden werden al op 28 september 2023 online gedeeld, ruim een week voor de escalatie van geweld in Israël en Gaza. Er is geen enkele link tussen deze video en de Israëlische bombardementen in Gaza.

Feiten

De gedeelde video is afkomstig van TikTok. De originele TikTokvideo is ondertussen weer verwijderd, maar werd gepost op 28 september 2023. Daarmee is de video ruim een week ouder dan het begin van de huidige escalatie van geweld, dat begon op 7 oktober door een aanval van Hamas.

Los van de datum werd de video ook niet gefilmd in Gaza, maar in Algerije. Dat beweren verschillende mensen als reactie op de video op X, het voormalige Twitter. En inderdaad: de camera bevond zich in dit gebouw in het noordwesten van Algiers, de Algerijnse hoofdstad.

Op Google Street View is het gebouw met het elektronische reclamebord van in het begin van de video te herkennen. De façade van het witte appartementsgebouw dat naast het gebouw staat van waaruit werd gefilmd is eveneens te herkennen.

De exacte reden voor het feestgedruis is niet volledig duidelijk. Gelijkaardige beelden zijn terug te vinden na de overwinning van lokale voetbalclub CR Belouizdad in de nationale competitie op 15 juli 2023. Wat de exacte context dan ook moge zijn, het is alvast niet gelinkt aan Gaza, noch de recente bombardementen daar.

(Stand van zaken: 17.10.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

TikTokvideo (gearchiveerd)

Verwijderde TikTokvideo (gearchiveerd I en II)

Factcheck Boom (gearchiveerd)

Bericht op X (gearchiveerd)

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

Locatie op Google Street View I en II (I en II gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.