Complot over aardbevingslicht

Radiogolven kunnen geen ramp veroorzaken zoals in Marokko

19.09.2023, 17:48 (CEST)

In tijden van nood is het menselijk om naar verklaringen voor het leed te zoeken. Maar een Amerikaans onderzoekscentrum in Alaska is niet verantwoordelijk voor de recente zware aardbeving in Marokko.

De zware aardbeving die in de nacht van 8 op 9 september Marokko trof blijft nazinderen in de actualiteit. Video's van lichten die door de hemel flitsten vlak voor de aardbeving worden nu gedeeld op sociale media als bewijs dat de aardbeving niet natuurlijk was, maar opzettelijk werd veroorzaakt door HAARP. Wat zijn die lichten, en kan HAARP wel aardbevingen veroorzaken?

Beoordeling

Aardbevingslichten is een fenomeen dat al eeuwen lang wordt waargenomen, maar waarvan de oorzaak en verband met aardbevingen nog niet wetenschappelijk vaststaat. Het Amerikaanse onderzoeksproject HAARP kan alvast geen aardbevingen veroorzaken.

Feiten

De video is oorspronkelijk afkomstig van TikTok en werd integraal overgenomen van Het Laatste Nieuws. Wetenschapsjournalist Martijn Peters geeft er duiding over het fenomeen van aardbevingslichten. Zulke lichten werden waargenomen vlak voor en tijdens de aardbeving in de nacht van 8 september 2023 in Marokko.

Het gaat om lichtstralen of een gloed die wordt gezien bij een aardbeving. Het fenomeen wordt al eeuwen lang waargenomen, maar een exacte wetenschappelijke onderbouwing is er (nog) niet.

Een theorie is dat ze veroorzaakt worden door de tektonische platen die bij een aardbeving bewegen en zo het magnetische veld van de aarde verstoren. Soms zijn de lichten ook het resultaat van elektriciteitsleidingen die schudden of beschadigd geraken.

Tot er meer duidelijkheid en onderzoek komt naar het fenomeen blijft het een geladen discussie in de seismologische gemeenschap.

HAARP kan geen aardbevingen veroorzaken

Wat de exacte oorzaak dan ook moge zijn, één ding heeft alvast niets te maken met de lichten: HAARP. Voluit gekend als het High-frequency Active Auroral Research Pogram, een onderzoeksinstituut dat is gevestigd in Alaska. Het instituut doet onderzoek naar de ionosfeer door middel van radiogolven.

Het onderzoeksprogramma is wel vaker het doelwit van desinformatie en complottheorieën en dus ook het onderwerp van verschillende factchecks van (Deutsche Presse-Agentur) dpa. Zo kan HAARP het weer niet beïnvloeden en heeft het geen verschillende locaties verspreidt over de aardbol.

Evenmin kan HAARP een natuurramp zoals een aardbeving veroorzaken, zoals dpa ook al schreef naar aanleiding van de aardbeving in Turkije en Syrië in februari dit jaar. "Radiogolven kunnen geen steenverschuivingen in de aardkorst veroorzaken, en dus ook geen drukveranderingen. Daarom kunnen ze ook geen aardbeving veroorzaken", legde geofysicus Oliver Heidbach van het Duitse geologie-onderzoekcentrum GFZ toen uit.

Toch wordt ook nu dezelfde bewering herhaald na de ramp in Marokko, waar ondertussen al ruim 2.900 dodelijke slachtoffers werden geteld.

(Stand van zaken: 19.09.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Dpa-factcheck over aardbeving in Marokko

Dpa-factchecks over HAARP I, II en III

VRT over de aardbeving in Marokko (gearchiveerd)

Over HAARP (gearchiveerd)

Artikel HLN (gearchiveerd)

Artikel Washington Post over aardbevingslichten (gearchiveerd)

USGS over aardbevingslichten (gearchiveerd)

Smithsonian Magazine over aardbevingslichten (gearchiveerd)

Over prof. dr. Oliver Heidbach (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.