Online oplichting

Matthias Schoenaerts hoeft de Nationale Bank niet te vrezen

16.06.2023, 15:16 (CEST)

Oplichters verbinden graag een bekende naam aan hun zaakjes. Dat die bekende persoon in kwestie er werkelijk niets mee te maken heeft, houdt hen niet tegen.

Zit de acteur Matthias Schoenaerts in de problemen? Als we bepaalde advertenties op Facebook mogen geloven wel. Die leiden naar een website, ogenschijnlijk van Het Laatste Nieuws (HLN). Daar staat te lezen dat Schoenaerts aangeklaagd is door de Belgische Nationale Bank omdat hij in tv-programma De Afspraak zou hebben uitgelegd hoe je snel rijk kan worden. Klinkt verdacht? Het is ook verdacht. 

Beoordeling

Het interview met Schoenaerts is nep. Oplichters gebruiken zijn bekendheid om onwetende slachtoffers in de val te lokken en geld afhandig te maken. 

Feiten

Op de website is zogezegd een interview na te lezen tussen Matthias Schoenaerts en De Afspraak-presentator Bart Schols, waarvan de uitzending gestopt is 'vanwege tussenkomst van de Nationale Bank', die hem ook zou aanklagen. In het uitgeschreven interview staat te lezen dat Schoenaerts een manier zou hebben gevonden om met een digitale munt snel rijk te worden, via een bepaald online platform. 

Het probleem is echter dat Schoenaerts nog nooit in De Afspraak is verschenen. De screenshots in het artikel die hem in de studio van De Afspraak moeten laten zien, zijn vervalst. De beelden van Schoenaerts zijn uit dit interview uit 2019 geknipt, wat aan zijn kleren te zien is, en in deze uitzending van De Afspraak uit 2023 geplakt. Zo zijn de eurostukken achter Schols hier te zien op 0:43 en de woorden "ongelijkheid groeit?" uit deze afbeelding zijn op 1:20 te zien. Ook de kleren en het haar van Schols komen overeen.

Hoewel het er op eerste zicht goed uitziet, is alles aan de website nep. De website doet zich voor als de website van HLN, alleen is de URL helemaal mis. Die begint met "fintechfindnow" na de www, waar die van de echte HLN-website gewoon hln.be is. Het artikel wordt toegeschreven aan HLN-journalist Yorick Dupon. Die laat dpa echter weten dat hij de tekst niet kent en er al zeker niet de auteur van is.

Elke link op de pagina, zowel in het artikel, als de links naar andere artikels of andere katernen, leidt ook naar dezelfde externe website, wat bij de echte HLN-website uiteraard niet het geval is. Op die externe site is het online platform te vinden dat zogezegd door Schoenaerts wordt aangeprezen.

Het is overigens niet de eerste keer dat vervalste webpagina's of nepartikels van HLN online de ronde doen. Zo schreef dpa in het verleden al over een vervalst screenshot van de HLN-commentaarsectie, een vervalst HLN-artikel over Groen-voorzitster Naji en een nepartikel over de zogezegde arrestatie van Jürgen Conings.

Terugkerende fraude

Het moge duidelijk zijn dat noch Matthias Schoenaerts, noch Bart Schols iets met dit verhaal te maken hebben. Het is een terugkerende vorm van oplichting waarbij de naam van bekende personen misbruikt wordt om een vals gevoel van vertrouwen te geven. Zo proberen ze mensen te misleiden te investeren in een platform dat hen belooft snel rijk te worden, maar gewoon oplichting is.

In het verleden werden ook de namen van andere bekende Vlamingen als Philippe Geubels en Astrid Coppens misbruikt voor frauduleuze doeleinden. Zoals VRT NWS ontdekte gaat het bij dit soort fraude over internationale oplichtingsnetwerken, die in dit geval Belgische 'experts' inhuren om aantrekkelijke reclame te maken voor Belgen, door gebruik te maken van bekende Belgische namen en formats.

Belangrijke zaken om indachtig te houden als je vermoedt dat een bepaalde online advertentie niet helemaal te vertrouwen is: klik nooit op de advertentie, geef nooit je bankgegevens vrij en rapporteer verdachte advertenties. Facebook heeft ook een hulppagina met informatie over wat te doen in geval van oplichting op het platform. Wie vreest dat hij of zij toch slachtoffer is geworden van fraude, contacteert best meteen de politie en meldt de oplichting op het meldpunt voor oplichting van de federale overheid.

(Stand van zaken: 16.06.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Valse HLN-website (gearchiveerd)

Matthias Schoenaerts (gearchiveerd)

De Afspraak (gearchiveerd)

Bart Schols (gearchiveerd)

Zoekopdracht Google (gearchiveerd)

Interview Matthias Schoenaerts 2019 (gearchiveerd)

De Afspraak 16 januari 2023 (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Screenshot I & II (gearchiveerd hier en hier)

HLN.be (gearchiveerd)

Wat is een URL (gearchiveerd)

HLN-artikels Yorick Dupon (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II & III

Externe website (gearchiveerd)

Artikel Cybersimpel (gearchiveerd)

Artikel VRT NWS I, II & III (gearchiveerd hier, hier en hier)

Hulppagina Facebook (gearchiveerd)

FOD Economie over bedrog (gearchiveerd)

Meldpunt federale overheid (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.