Goede intenties niet genoeg

Een hond bevrijden uit hete wagen is niet zonder gevolgen

8.6.2023, 14:31 (CEST)

Een lijdende hond in een warme auto is moeilijk aan te zien voor velen. Maar nobele intenties doen de juridische consequenties niet verdwijnen. Zo ook met het inslaan van een autoruit.

De temperaturen klimmen opnieuw de hoogte in de komende dagen. Hoewel het geen goed idee is, zie je toch soms een hond in een auto op zo'n warme dag. Wat te doen in die situatie? Een veel gedeeld bericht op Facebook stelt dat je volgens de politie een foto zou moeten nemen van de hond, de politie bellen en vijf minuten wachten. Dan zou je de autoruit mogen inslaan om het dier te bevrijden zonder verantwoordelijk te zijn voor de resulterende schade. Maar is dat werkelijk het beste plan van aanpak?

Beoordeling

Dit klopt niet: wie een autoraam inslaat, ook al is het met goede intenties, is verantwoordelijk voor de schade. Best bel je de politie, zij mogen wel zulke acties ondernemen.

Feiten

Een dier in nood helpen doet men met de beste intenties, maar dat maakt het inslaan van een autoruit niet zonder consequenties. "Wij raden zeker niet aan om uit eigen beweging één van de ramen van de wagen kapot te breken om een hond te bevrijden van de warmte", zegt een woordvoerster van de federale politie aan dpa.

"Zo bega je immers een misdrijf, zelfs al is het voor een nobel doel", zo klinkt het. "Het Belgische strafwetboek bestraft met een geldboete 'zij die andermans roerende eigendommen opzettelijk beschadigen of vernielen'." Je kan dus burgerrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade aan de auto, door de eigenaar of diens verzekeraar.

Los van de juridische realiteit kan het wel een zeer benarde situatie zijn voor een hond. De temperatuur in een auto kan dubbel zo hoog zijn als de buitentemperatuur, zelfs met een geopend raam of in de schaduw. "Auto's warmen heel snel op en de temperaturen kunnen veel sneller toenemen dan men zou denken", zo klinkt het bij VeDa, de beroepsvereniging van Vlaamse dierenartsen. Hoe lang het precies duurt vooraleer een dier oververhit geraakt is afhankelijk van een aantal factoren, maar het kan best snel gaan.

Wat wel te doen?

Eerst en vooral kan je proberen de eigenaar van de auto te vinden. Indien dat niet lukt, contacteer je best de politie. Zij mogen namelijk wél zulke acties ondernemen.

Dat gezegd zijnde kan het even duren vooraleer de politie aanwezig is en kan de situatie voor de hond acuut zijn. In zo'n geval kan je wel tot actie overgaan. "De enige situatie waarbij je zelf een autoruit zou kunnen inslaan, is wanneer de hond in acuut levensgevaar verkeert én je dit doet in uitdrukkelijke samenspraak met de politie", vertelt de woordvoerster van de federale politie.

Kortom, van het gedeelde verhaal klopt er niet veel. Toch komt het wel vaker terug: Knack schreef in de zomer van 2020 al een factcheck hierover.

Hoe help je een oververhitte hond?

Hoe zie je precies dat een hond oververhit is? Honden kunnen niet zweten zoals mensen en hun lichaamstemperatuur kan oplopen tot boven de 41 graden (de normale lichaamstemperatuur is 38 à 39 graden). De hond zal hijgen, veel kwijlen en is niet alert. In een volgende fase kan hij braken of diarree hebben en finaal zal de hond het bewustzijn verliezen. Op dit punt is het dier in levensgevaar.

En wat kan je doen om de hond te helpen? De lichaamstemperatuur moet zakken, maar dat mag niet te plots gebeuren. Breng het dier naar een koele plaats en wrijf met een lauwe, natte doek over de hals, romp en poten. Geef het kleine porties fris drinkwater maar let er op dat het water niet te koud is. "Met een oververhit dier gaat men best naar de dierenarts", laat een woordvoerder van VeDa nog weten.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, zowel voor de hond als de autoruit. Idealiter laat je een hond nooit achter in de auto, zelfs al is het maar voor heel even, staat de auto in de schaduw en is het raam deels open. En een autoruit inslaan in extremis doe je op eigen risico.

(Stand van zaken: 07.06.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Politiebrochure over honden in de auto (gearchiveerd)

Oververhitting bij honden (gearchiveerd)

Artikel Woef (gearchiveerd)

Factcheck Knack (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.