Oud verhaal duikt weer op

Paardeneigenaar vroeg nooit vergunning aan voor afdak

24.05.2023, 11:03 (CEST)

Verhalen die te perfect lijken om waar te zijn, blijken dat helaas soms ook. Op het internet levert een goed verhaal namelijk likes en clicks op, en dan wordt de waarheid al eens verbogen.

Met de foto hierboven lijkt iets niet in de haak. Zijn de paarden zo klein, is het meubilair gigantisch of is er sprake van beeldmanipulatie? Gelijkaardige foto's van deze scène doen de ronde op sociale media, en het blijkt het meubilair te zijn dat buiten proportie is. Het verhaal gaat dat de eigenaar van de weide een vergunning geweigerd zou zijn voor het bouwen van een afdak voor zijn paarden. Voor meubilair, hoe groot ook, is echter geen vergunning nodig, moet hij gedacht hebben. De oplossing lag dus voor de hand. Het verhaal doet al een tijdje de ronde, en blijkt verfraaid door de jaren heen. 

Beoordeling

De gigantische tafel en stoelen werden gebouwd als afdak en promostunt door een Duitse houthandelaar en landbouwer. Deze eigenaar van de weide had nooit een vraag voor een vergunning ingediend voor de bouw van het meubilair, dus kon deze ook nooit geweigerd zijn. 

Feiten

Het verhaal doet al erg lang de ronde op het internet; en ook in het Engels, Russisch en Chinees is het te vinden. Telkens is de clou van het verhaal dat een slimme boer erin slaagt om op creatieve wijze de overijverige bureaucratie te kijk te zetten. De meeste Nederlandstalige sociale mediagebruikers die het verhaal delen, vermelden een bron: LLTB Paardenhouderij. 

Op de Facebookpagina van dat bedrijf is inderdaad de foto met dezelfde tekst in een post uit 2015 terug te vinden. Deze paardenhouderij had echter al snel door dat het verhaal niet klopt. Een kleine maand later paste ze de post namelijk aan. Dat is best, want onder andere de factcheckers van Snopes schreven al in 2012 dat het verhaal niet waar was.

Helaas doet de post van LLTB nog steeds de ronde zonder deze correctie, waardoor het foute verhaal nog steeds voortleeft. Hoe zit de situatie nu precies in elkaar?

Duitse houthandelaar en landbouwer

Foto's van paarden met het gigantische meubilair doen al de ronde sinds de vroege jaren 2000. Spiegel publiceerde een foto ervan in 2002 en Time in 2003. Bij de fotodienst van Associated Press zijn verschillende beelden van het meubilair terug te vinden, de vroegste ook van 2002.

In het bijschrift is telkens sprake van een houthandelaar en landbouwer die de tafel en stoelen bouwde als afdak voor de paarden. Als promostunt, of gewoon omdat hij vond dat de paarden ook recht hadden op tafel en stoelen. Van een geweigerde vergunning is nergens sprake. Ook in het archief van Deutsche Presse-Agentur (dpa) zijn twee foto's van de tafel en stoelen te vinden (waarvan één bovenaan deze factcheck te zien is). Telkens met de vermelding dat het om reclamestunt van een houthandelaar gaat.

Het meubilair staat op een weide van een houthandelaar en landbouwer in Döllstädt, Duitsland. Het is goed herkenbaar op satellietbeelden van Google Maps. Op de weide zijn ook nog een gigantisch bed, en een aantal gigantische asperges te bewonderen. De bouwwerken zijn ook terug te vinden in de Street View van Mapillary. 

In het artikel over de asperges, die later dan het meubilair geplaatst zijn, wordt over de tafel en stoelen enkel vermeld dat ze als zonnewering dienen. Over geweigerde toestemmingen wordt ook hier niet gesproken. 

Nooit aangevraagd, nooit geweigerd

In het Duitse vakblad Mein Pferd verscheen in 2014 een artikel over afdaken voor paarden. Daarin werd ook het bouwwerk in Döllstädt vermeld. Volgens het blad zou de tafel en stoelen als kunstwerk kunnen ingeschreven worden, en zodoende vergunningvrij zijn. Maar of de houthandelaar en landbouwer in Döllstädt überhaupt een aanvraag heeft ingediend, die vervolgens geweigerd zou zijn, wordt niet vermeld.

De factcheckers van Lead Stories contacteerden in 2021 de eigenaar van de weide. Die liet weten dat het meubilair als zonnewering voor de paarden werd gebouwd om geen aanvraag te hoeven doen voor een bouwvergunning voor een afdak. De eigenaar wilde een aanvraag simpelweg vermijden. Een vergunning is dus nooit geweigerd, want nooit aangevraagd. 

Het lijkt er overigens wel op, dat het bedrijf de beschutting voor de paarden sowieso had mogen bouwen, aangezien het een landbouwbedrijf is. Volgens een expert in Landbouwrecht bij Mein Pferd is het landbouwbedrijven gewoon toegestaan om buiten een stal te bouwen. 

Het verhaal dat de ronde doet op sociale media lijkt dus erg op het echte verhaal, maar is op een cruciaal punt anders. Er is nooit een aanvraag ingediend, en die kan dus ook nooit geweigerd zijn. 

(Stand van zaken: 23.05.2023)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd hier en hier)

Voorbeelden in het Engels, Russisch en Chinees (gearchiveerd hier, hier en hier)

Post LLTB Paardenhouderij (gearchiveerd, gearchiveerde bewerkingsgeschiedenis)

Factchecks Snopes en Lead Stories (gearchiveerd hier en hier)

Foto's bij SpiegelTime en AP (gearchiveerd hier, hier en hier)

Google Maps (gearchiveerd)

Foto gigantisch bed (gearchiveerd)

Artikel Thüringische Landeszeitung (gearchiveerd)

Street View Mapillary (gearchiveerd)

Artikel Mein Pferd (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.