Misleidende context

Drag queen-voorleesmoment foutief voorgesteld

03.04.2023, 15:42 (CEST), laatst geüpdate: 06.04.2023, 15:32 (CEST)

Tegenwoordig wordt wel vaker fel gereageerd tegen events van drag queens voor kinderen. Maar niet elke voorstelling van de gang van zaken op zo'n evenement is even waarheidsgetrouw.

Een video wordt gedeeld op Twitter en Facebook met de boodschap dat België 'genoeg heeft van de seksualisering van kinderen'. De video, gemaakt door Schild en Vrienden en Dries Van Langenhove, toont een protestactie tegen een drag queen-voorleesmoment in Brugge. Volgens de video vertelde de drag queen over seksuele fantasieën en er wordt gesuggereerd dat er over zaken als anale seks en geslachtsverandering wordt geleerd. Een oprechte voorstelling van de feiten blijkt dat echter niet te zijn. 

Beoordeling

De video van de protestactie tegen Drag Queen story hour in Brugge stelt het evenement misleidend voor. Aanklachten over seksualisering tijdens het voorleesmoment zijn ongegrond. De video gebruikt beelden van andere evenementen om een foutieve sfeer te scheppen rond het evenement in Brugge. 

Feiten

Op 12 maart vond in Salon Arents in Brugge het voorleesmoment 'Drag Queen story hour' voor kinderen van drie tot zes jaar plaats. Dit uitverkochte evenement vond plaats in het kader van 'Queer was here', een festival dat van 4 tot 26 maart liep. Ex-Vlaams Belang kamerlid Dries Van Langenhove protesteerde tegen het evenement en plaatste naderhand een video van de protestactie op sociale media.

In de video werden beelden getoond van drag queen-evenementen met kinderen, maar die beelden hebben allemaal niets met het evenement in Brugge te maken. Zo worden beelden van oktober 2017 in Los Angeles, een dragshow in Londen in maart, een video over een Canadese drag queen uit 2017 en een Britse drag queen uit 2019 gebruikt. Deze beelden worden zonder context of uitleg toegevoegd aan een video over het evenement in Brugge, waardoor het voor de kijker niet duidelijk is of deze beelden iets met het evenement te maken hebben. Dat is niet het geval.

De video misleidt dus op die manier de kijker door het evenement in Brugge meer seksueel getint voor te stellen dan het in werkelijkheid was. Inhoudelijk stelt de video de gang van zaken tijdens het voorleesmoment ook niet waarheidsgetrouw voor. In de video wordt één beeld gebruikt dat daadwerkelijk van het voorleesmoment afkomstig is, en genomen werd van de sociale media van Gentse boekhandel Rokko die het voorgelezen boek had geselecteerd. Het toont drag queen Bang Bang Ladesh die het boek toont aan de aanwezige kinderen. 

Bang Bang Ladesh las voor uit het boek 'En ze leefden nog', een sprookjesboek waarin klassieke sprookjes worden bewerkt en de prinsessen hun eigen lot bepalen. Volgens de eventpagina van Drag Queen story hour gaat het verhaal over verdraagzaamheid, liefde en inclusie. Dat is ook wat Musea Brugge achteraf over het evenement schreef op Facebook.

Het draaide om het aanvaarden dat het oké is anders te zijn, aldus Nico Blontrock, schepen van Cultuur in Brugge. Hij kwam terug op het incident tijdens de gemeenteraad en benadrukte (vanaf 4:00, en bij Gazet van Antwerpen) dat het in het voorleesmoment op geen enkel moment over "seksuele fantasieën, over geslachtsverandering of over anale seks" ging.  

De video gebruikt dus misleidende beelden en suggestieve taal om het voorleesmoment, waar ouders vrijwillig met hun kinderen naartoe kwamen, fout voor te stellen. De protestactie en video leidde tot verontwaardiging, ook in de Brugse gemeenteraad. Bijna de gehele gemeenteraad steunde de organisatoren en veroordeelde de protestactie. Naderhand maakte Musea Brugge nog een statement om de organisatoren een hart onder de riem te steken.

Drag Queen story hour

Drag Queen story hour is overigens een internationaal concept dat al sinds 2015 bestaat. Het doel van de organisatie is om door voorleesmomenten de verbeelding van kinderen te prikkelen en te tonen dat er alternatieve bestaan voor strikte genderrollen. 

Voornamelijk in Amerika, leidde dergelijke voorleesmomenten vaker wel dan niet tot beroering. Een zoektocht naar nieuwsberichten over Drag Queen story hour levert dan ook voornamelijk treffers op over acties van zowel voor- als tegenstanders van het concept.

(Stand van zaken: 03.04.2023)

Opmerking: De foto ter illustratie van het artikel is later vervangen.

Links

Gearchiveerde video

Instagrambericht (gearchiveerd)

Tweet Dries Van Langenhove (gearchiveerd)

Twitter- en Facebookbericht (gearchiveerd hier en hier)

Drag Queen story hour (gearchiveerd)

Queer was here (gearchiveerd)

Artikel Nieuwsblad (gearchiveerd)

Artikel Snopes (gearchiveerd)

Artikel Yahoo! (gearchiveerd)

Youtubevideo (gearchiveerd)

Instagrampost Rokko_Gent (gearchiveerd)

En ze leefden nog (gearchiveerd)

Artikel de Standaard (gearchiveerd)

Eventpagina (gearchiveerd)

Facebookpost Musea Brugge (gearchiveerd)

Facebookpost Nico Blontrock (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Nico Blontrock (gearchiveerd)

Artikel Gazet van Antwerpen (gearchiveerd)

Artikel KW (gearchiveerd)

Artikel Nieuwsblad II (gearchiveerd)

Over Drag Queen story hour (gearchiveerd)

Artikel Huffpost (gearchiveerd)

Google-zoekopdracht (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.