Slechte fotoshop

Nep HLN-artikel legt Groen-voorzitster woorden in de mond

24.02.2023, 13:50 (CET)

Uitspraken van politici kunnen al eens wenkbrauwen doen fronsen. Maar een HLN-artikel over een zogezegde uitspraak van Groen-voorzitster Naji valt gelijk door de mand door een typfout: het is nep.

Heeft Groen een nieuwe vendetta tegen piano's? Dat is wat een screenshot van een HLN-artikel zou moeten aantonen. Het muziekinstrument zou racistisch zijn en zou minder witte toetsen moeten hebben. Sommigen delen het online en zien er de humor van in, terwijl anderen het dan weer serieus nemen. Want het klinkt volledig uit de duim gezogen, en dat is het ook.

Beoordeling

Het artikel is een mooi voorbeeld van slechte fotoshop. De typfout in de kop geeft het al direct weg. Het echte artikel van HLN ging over een voorstel van Groen over het sociaal tarief voor energie.

Feiten

Wie aandachtig kijkt ziet gelijk dat het hier om een nepartikel gaat. In de titel is piano's geschreven als 'pianio's'. Daarnaast is er ook nooit een spatie tussen een leesteken aan het einde van de zin en het begin van de nieuwe zin, hetgeen de correcte manier is.

Een simpele reverse image search leidt dan ook direct naar het echte artikel. Dat kwam al in januari online en gaat over een voorstel van Groen om mensen die net buiten het sociale tarief voor energie valt extra financieel te ondersteunen. In het nepartikel werd de datum aangepast naar 23 februari, maar het aantal reacties de bron bleef ongewijzigd.

Het is zeker niet de eerste keer dat een slechte vervalste versie van een artikel van Het Laatste Nieuws de ronde doet online. In 2021 schreef dpa al zo'n factcheck, toen rond de zoektocht naar Jürgen Conings.

(Stand van zaken: 24/02/2023)

Links

Facebookpost I, II, III (hier, hier en hier gearchiveerd)

Spaties en leestekens (gearchiveerd)

Artikel HLN (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over nepartikels HLN

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.