Bewerkt beeld

Biden wees naar vlag op T-shirt van kleuter

01.02.2023, 08:43 (CET)

Online duiken er van tijd tot tijd aantijgingen op dat de Amerikaanse president Joe Biden handtastelijk zou zijn met kinderen. Een foto zou dat argument moeten bewijzen, maar daar scheelt wat mee.

President Joe Biden is regelmatig het onderwerp van internetdiscussie, vaak negatief. Een foto gedeeld op sociale media zou moeten tonen hoe hij en plein public een kleuter betast. Klinkt te wild om waar te zijn, toch?

Beoordeling

De foto werd bewerkt. In realiteit wees Biden naar de Amerikaanse vlag op het T-shirt van de kleuter toen de foto werd genomen.

Feiten

Een simpele reverse image search toont dat de foto werd genomen op 15 oktober 2021. President Biden bracht die dag meerdere bezoeken in de staat Connecticut, waaronder aan een kinderdagverblijf in Hartford.

De originele foto werd genomen door een fotograaf van Associated Press. Het toont hoe Biden wijst naar de Amerikaanse vlag op het T-shirt dat de kleuter draagt. Een volledig onschuldige actie dus. De originele foto werd ook gebruikt in verschillende (lokale) nieuwsartikelen over zijn bezoek aan Hartford.

In een video van het bezoek is het T-shirt van de kleuter met Amerikaanse vlag goed te zien. De jongen toont zijn outfit aan Biden, die vervolgens wijst naar de vlag (vanaf omstreeks 1:03).

De originele foto werd opgerakeld en bewerkt door een Twitteraccount eind december, waarvan een screenshot in België werd gedeeld. Het is niet de eerste keer dat beschuldigingen van handtastelijkheid aan Bidens deur werden gelegd door middel van een bewerkte foto. Zo schreef dpa eerder een factcheck over een nepfoto waarbij het lijkt alsof Biden het achterwerk van Oekraïense president Zelensky aanraakt.

(Stand van zaken: 1/2/2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Originele foto AP (gearchiveerd)

Bidens agenda op 15/10/2021 (gearchiveerd)

Capitol Child Development Center (gearchiveerd)

Video van het bezoek (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Nieuwsartikel met originele foto (gearchiveerd)

Tweet met bewerkte foto (gearchiveerd)

Dpa-factcheck Biden en Zelensky

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.