Stijgende energieprijzen
Vals citaat doet de ronde over energierekening van De Croo
30.8.2022, 11:14 (CEST)
Is het een poging om connectie te zoeken met de gewone burger, of meent premier De Croo het dat ook hij moeite heeft om zijn energiefactuur te betalen? Op sociale media wordt hij in ieder geval niet geloofd. Dat hoeft ook niet, want De Croo heeft deze uitspraak nooit gedaan.
Beoordeling
Dit is geen authentiek citaat van Alexander De Croo.
Feiten
De foto met het citaat dat uit het VTM Nieuws lijkt te komen, wordt eind augustus 2022 veel gedeeld op sociale media. Het lijkt dan ook perfect te passen bij de actualiteit, die gedomineerd wordt door de stijgende energieprijzen. Maar een zoektocht op sociale media leert dat het citaat al de ronde doet sinds 1 februari 2022 (hier en hier).
Ook toen domineerde de hoge energieprijzen de actualiteit. Premier De Croo was dan ook op 1 februari te gast in het VTM Nieuws om over deze prijzen en een BTW-verlaging op elektriciteit te praten. Het feit dat het logo van VTM Nieuws en de kenmerkende rode lijn in de gedeelde afbeelding staat, in combinatie met een citaat tussen aanhalingstekens, impliceert dan ook dat De Croo deze uitspraak zou hebben gedaan in die uitzending.
Er zijn echter een aantal slordigheden in de foto die in twijfel trekken dat het hier om een officiële foto van VTM Nieuws gaat. Zo is de achternaam van de premier foutief in één woord (Decroo) geschreven, in plaats van twee. In de laatste regel van het citaat staat ook een volstrekt overbodige kommma.
Het gesprek met de premier is integraal terug te kijken en na te lezen op de site van Het Laatste Nieuws. Daar blijkt al snel dat het citaat toen niet werd uitgesproken door De Croo. Ook nergens anders kon dpa een aanwijzing vinden dat de premier deze uitspraak ooit heeft gedaan. De gebruikte foto is overigens ook niet van het interview in het VTM Nieuws. Ze is minstens van 7 oktober 2019 en lijkt te zijn genomen in een studio van de VRT.
Zoals dit artikel van P-magazine ook aangeeft, gaat het waarschijnlijk initieel om een grapje dat online werd gedeeld. Maar een grap die zonder context verspreid geraakt, wordt wel vaker voor waar aangenomen (zoals hier, hier en hier). Of premier De Croo daadwerkelijk klant is bij Luminus is niet geweten.
(Stand van zaken: 29.08.2022)
Links
Facebookpost II (gearchiveerd)
Facebookpost III (gearchiveerd)
Dossier energieprijzen (gearchiveerd)
Facebookpost februari I (gearchiveerd)
Facebookpost februari II (gearchiveerd)
Foto VTM Nieuws (gearchiveerd)
Aanhalingstekens (gearchiveerd)
Video en interview bij HLN (gearchiveerd, gearchiveerde video)
Artikel P-magazine (gearchiveerd)
Voorbeelden van ontspoorde grappen en satire hier, hier en hier
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.