Geen bewijs voor complot

Auto-ongelukken actrice en congreslid staan los van elkaar

25.08.2022, 17:20 (CEST), laatst geüpdate: 25.08.2022, 17:22 (CEST)

Complottheorieën werken vaak als een lopend vuurtje: de ene steekt de andere weer aan en het nepnieuws kan eindeloos doorbranden, zo toont ook dit voorbeeld weer. Tijd om het vuur te blussen.

De complottheoriën over de dood van actrice Anne Heche gingen de afgelopen weken al viraal. Nu lijkt daar nog een nieuwe bijgekomen te zijn. Op Facebook en Twitter wordt het bericht gedeeld dat de actrice samenwerkte met het Republikeinse congreslid Jackie Walorski bij het aan de kaak stellen van ‘kindersekshandel’. Walorski kwam een week voor Heche ook om in een auto-ongeluk. Toeval? Volgens sommige sociale mediagebuikers niet. Toch wijst niets in de echte wereld erop dat de twee elkaar überhaupt gekend hebben.

Beoordeling

Er zijn geen bewijzen te vinden dat Anne Heche en Jackie Walorski samenwerkten om mensenhandelen of sekshandel tegen te gaan. De auto-ongelukken staan niet in verband met elkaar.

Feiten

Actrice Anne Heche overleed op 14 augustus 2022. Na een auto-ongeluk lag ze enkele dagen in coma en werd van de beademing afgehaald toen bleek dat ze hersendood was. Als snel verspreidden complottheoriën zich. Zo zou de actrice vermoord zijn door de Illuminati voor haar recente rol in de film ‘Girl in Room 13’. Daarin speelt Heche een moeder op zoek naar haar dochter, die het slachtoffer is geworden van mensenhandel. De film zou geïnspireerd zijn op Jeffrey Epstein, maar dat spreken de producenten van de film tegen. De factcheckers van Reuters en PolitiFact namen deze complottheorie al onder de loep en toonden aan dat het onzin is.

Maar er wordt verder gegrabbeld in de doos en nu wordt online de dood van Republikeins Congreslid Jackie Walorski in verband gebracht met Heche. Walorksi kwam op 3 augustus om het leven bij een auto-ongeluk, samen met twee van haar stafleden. Net als bij Heche is er geen enkele aanwijzing te vinden dat er opzet in het spel was bij het auto-ongeluk.

Walorski trad in 2013 aan als 2e congreslid van de staat Indiana. In deze rol wist ze in 2014 strengere wetgeving door te voeren rond mensenhandel met de Human Trafficing Prevention, Intervention, and Recovery Act.

Dat dit nu in verband wordt gebracht met de dood van Anne Heche en de recente film waarin Heche meespeelt, lijkt nogal vergezocht en dat is het ook. De tweet met deze bewering, die ook massaal werd gedeeld op Facebook, is inmiddels verwijderd. De orginele versie is nog wel in het internetarchief terug te vinden op 17 augustus 2022.

Er is geen enkele vorm van primair bronmateriaal (zoals foto’s, video’s of emails) te vinden, dat bevestigt dat Heche en Walorski überhaupt ooit contact met elkaar hebben gehad, laat staan dat ze samenwerkten om mensenhandel tegen te gaan. De enige bronnen die dit bevestigen zijn websites waarop nepnieuws en complottheoriën te vinden zijn.

(Stand van zaken: 25.8.22)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Twitterpost (gearchiveerd)

Nieuwsbericht overlijden Heche (gearchiveerd)

Girl in Room 13 film (gearchiveerd)

Wie is Jeffrey Epstein? (gearchiveerd)

Factcheck Reuters (gearchiveerd)

Factcheck PolitiFact (gearchiveerd)

Nieuwsbericht overlijden Walorski (gearchiveerd)

Strengere wetgeving 2014 mensenhandel (gearchiveerd)

Human Trafficing Prevention, Intervention, and Recovery Act (gearchiveerd)

Verwijderde Tweet in internetarchief, 17 augustus 2022

Gedeelde Tweet op Facebook (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.