Online hetze
Foto van colablikje met aangebrande slogan is gemanipuleerd
24.8.2022, 16:55 (CEST)
"Probeer wat minder wit te zijn." Die vreemde boodschap zou Coca-Cola meegeven op zijn blikjes. Althans dat zou moeten blijken uit een foto van zo'n blikje, gedeeld op sociale media. Voor de gebruiker die de foto deelt is het duidelijk een geval van "omgekeerd racisme".
Beoordeling
Het gaat om een bewerkte foto. De slogan heeft nooit op officiële blikjes van Coca-Cola gestaan.
Feiten
De Coca-Cola Company zelf ontkent op Twitter dat de bewuste slogan ooit op een van hun blikjes is verschenen. Ook aan verschillende factcheckorganisaties liet het bedrijf weten dat het om een vervalsing gaat (hier, hier, hier en hier).
Dpa kon de originele foto, zonder slogan, niet terugvinden. Een versie van hoge kwaliteit van de foto, die toelaat in te zoomen, laat wel zien dat de randen van de letters in de slogan troebeler zijn dan die van andere letters op het blikje. Dat wijst er op dat de letters later aan de foto zijn toegevoegd.
Ook is de terugkerende letter 'e' niet consequent exact hetzelfde, wat men wel mag verwachten van het design van een groot bedrijf als Coca-Cola. Tot die conclusie kwam ook Dr Mark Scanlon, de directeur van het Centre for Cybersecurity & Cybercrime Investigation van het University College in Dublin, voor Reuters.
Er is nog een andere foto van een colablikje met deze slogan die online gedeeld wordt. De factcheckers van Snopes toonden echter aan het hier ook om een bewerkte stockfoto ging van een colablikje, zonder de slogan. Dpa kon geen andere foto's van colablikjes met dezelfde slogan vinden. Mocht de slogan echt zijn en op meerdere blikjes verschenen zijn, zou hierover toch meer ophef en andere beelden online moeten te vinden zijn.
Diversiteitstraining
Waar komt deze slogan nu vandaan? De foto's duiken op rond juni 2021. In de maanden daarvoor was ophef ontstaan rond gelekte beelden van een diversiteitstraining bij het bedrijf. Medewerkers van Coca-Cola werden in diaslides aangemoedigd om minder wit te zijn ("Try to be less white").
Coca-Cola werd vervolgens beschuldigd van racisme tegenover witte mensen. In een statement verontschuldigde het bedrijf zich en verklaarde dat de training niet verplicht was. Het ging om externe inhoud, die via de training te raadplegen was.
Het lijkt dan ook dat de beelden van het colablikje met de slogan een toespeling is op deze hetze. Maar Coca-Cola zelf heeft nooit een blikje met die slogan uitgebracht.
(Stand van zaken: 24.08.2022)
Links
Coca-Cola op Twitter (gearchiveerd)
Factchecks USA Today, AP, Reuters en Politifact (gearchiveerd hier, hier, hier en hier)
Foto met hoge kwaliteit (gearchiveerd)
Factcheck Snopes (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.