Klimaatverandering
Hittegolven komen steeds vaker voor
1.8.2022, 13:36 (CEST)
De hitte die in juli door Europa trok, doet discussies over klimaatverandering verder opflakkeren. Zo klinkt het in sommige hoeken dat er helemaal geen reden tot paniek is: vroeger was het ook al zo warm in Europa. Is er sprake van angstzaaierij, of is er toch meer aan de hand?
Beoordeling
De tabel is op verschillende plekken reeds achterhaald. Verschillende Europese warmterecords sneuvelden in de laatste jaren.
Feiten
De tabel met hitterecords is om te beginnen al niet meer volledig accuraat. Sommige van de records staan nog steeds, zoals die in Ierland, IJsland en de Scandinavische landen. Anderen zijn dan al weer achterhaald, en vaak nog maar recent gebroken.
België is daar één voorbeeld van. In Ukkel was het 38,8 graden op 26 juni 1947, maar dat is niet meer het record. Op 25 juli 2019 was het op diezelfde plaats 39,7 graden. Elders in het land werd het nog warmer die dag. Het absolute record was toen in Begijnendijk, daar was het 41,8 graden Celsius.
Het Nederlandse record, voorheen van 1947 en niet 1944 zoals de tabel zegt, sneuvelde in 2019 met 2 graden Celcius. Het Britse record dateert ook niet meer van 2003. Het werd in 2019 en opnieuw in juli 2022 verbroken. Toen was het 40,3 graden Celsius in Coningsby. In Schotland werd er op 19 juli ook een nieuw record gezet van 35,1 graden.
Los van zulke uitschieters wordt het wel degelijk warmer, zowel op piekmomenten zoals tijdens hittegolven als in het algemeen. Hittegolven kwamen vroeger uiteraard ook voor, maar de gemiddelde jaartemperatuur in België stijgt sinds de jaren '90. De zes warmste jaren deden zich voor na 2005 met een gemiddelde jaarlijkse opwarming van 2,1 graden, zo schrijft het KMI in haar klimaatrapport van 2020.
De opwarming is visueel goed te zien aan de zogenaamde 'klimaatstreepjes'. Elk streepje komt overeen met één jaar. De kleur correspondeert met of het een relatief koud of warm jaar was. Sinds het einde van de twintigste eeuw volgen de rode jaren elkaar op, een trend die in heel Europa zichtbaar is.
Kortom, (erg) warm weer is van alle tijden. Maar weer is niet hetzelfde als klimaat. En dat laatste is wel degelijk aan het veranderen waardoor het weer ook steeds vaker extreem wordt.
(Stand van zaken: 01/08/2022)
Links
KMI klimaatrapport 2020 samenvatting (gearchiveerd)
Belgische klimatologische records (gearchiveerd)
Oude Belgische hitterecord van 1947 (gearchiveerd)
Nieuwe Belgische hitterecord van 2019 (gearchiveerd)
Belgische hitterecords (gearchiveerd)
Jaartemperatuur België (gearchiveerd)
Hitterecord VK en Schotland (gearchiveerd hier en hier)
KMI klimaatstreepjes Ukkel (gearchiveerd)
Klimaatstreepjes Europa (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.