Geen link met boerenprotest

Beelden undercoveragenten zijn van coronademonstraties 2020

06.07.2022, 17:03 (CEST)

Undercoveragenten die de boerenprotesten in Nederland ontregelen? Het is goed mogelijk dat dergelijke 'romeo's' bij de protesten zijn, maar dat laten gedeelde beelden online niet zien.

De boerenprotesten zetten sinds eind juni Nederland op stelten. De politie heeft het dan ook niet altijd makkelijk de orde te bewaren. Op sociale media wordt luidop gespeculeerd dat de politie undercoveragenten zou inzetten om de gemoederen nog te verhitten. Op Facebook gaan ook foto's en video's rond die undercoveragenten bij de boerenprotesten zouden laten zien.  

Beoordeling

De beelden van politieagenten in burger zijn zo'n twee jaar oud en hebben niets met de huidige boerenprotesten te maken. 

Feiten

Het klopt dat de politie bij protesten soms undercoveragenten, ook wel romeo's genoemd, inzet. Dit wordt gedaan om de angel uit een protest te halen, op het moment dat het geweldadig dreigt te worden, door heethoofden te arresteren. Critici beweren dan weer dat deze undercoveragenten vaak het geweld aanwakkeren om zo de betogers in een negatief daglicht te plaatsen. 

Het is goed mogelijk dat er bij de boerenprotesten van juni en juli 2022 ook undercoveragenten aanwezig zijn. De beelden die nu rondgaan op sociale media als bewijs zijn daarvoor echter te oud.

De gedeelde foto is zo'n twee jaar oud en is afkomstig van een coronabetoging. Op 21 juni 2020 kwamen duizenden betogers samen op het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de coronamaatregelen. De foto toont inderdaad een beeld dat op agenten in burger lijkt, bij een politiewagen. Het is een screenshot uit een video (op 00:37) die op 22 juni 2020 op YouTube werd geplaatst, een dag na de demonstratie.

De video die ook online wordt gedeeld, is ook afkomstig van een demonstratie tegen de coronamaatregelen in Den Haag, maar dan in augustus 2020. De video werd op Twitter geplaatst op 20 augustus, voorzien van het bijschrift dat de Aanhoudingseenheid (AE) wordt aangevallen. Met de huidige boerenprotesten heeft het dus niets te maken.

(Stand van zaken: 06.07.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerde foto en video; video apart gearchiveerd)

Artikel over Romeo's (gearchiveerd)

De Aanhoudingseenheid (gearchiveerd)

Protest juni 2020 (gearchiveerd)

Youtubevideo (gearchiveerd)

Protest augustus 2020 (gearchiveerd)

Twitterpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.