Oude foto misbruikt

Festivalgangers Glastonbury helpen juist met afval opruimen

01.07.2022, 08:22 (CEST)

Het lijkt makkelijk om klimaatactivisten van hypocrisie te betichten: je hoeft enkel foto's van hun afval te tonen. Maar dan moet dat afval wel echt van hen komen. En dat blijkt lastiger dan gedacht.

Het festivalseizoen is in volle gang en daar komt het nodige afval bij kijken. Foto’s van weides vol met rommel na het Engelse Glastonbury festival verspreidden zich deze week snel online, zoals hier en hier op Facebook en op Twitter. Ze zouden het resultaat zijn nadat klimaatactiviste Greta Thunberg een toespraak hield. Maar tonen de foto’s überhaupt wel de afloop van Glastonbury 2022?

Beoordeling

Deze bewering dat het afval op de foto het resultaat was na Thunbergs toespraak is onjuist. De gedeelde foto toont de toestand van Glastonbury in 2015, niet 2022. Bovendien werd Greta Thunbergs toespraak pas kort van tevoren aangekondigd. Er waren waarschijnlijk dus meer muziekliefhebbers dan actieve klimaatactivisten op het festival aanwezig.

Feiten

Vorig weekend hield de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg een verrassingsspeech op het muziek- en kunstfestival Glastonbury in Zuid-Engeland, dat circa 200.000 muziekliefhebbers trok. Enkele uren van tevoren maakte Thunberg haar optreden bekend via Twitter.

Een simpele reverse image search laat zien dat exact dezelfde foto uit de Facebookpost van het Pyramide Stage op Glastonbury al eerder opdook, namelijk in dit Franse en Chinese artikel. In dit verslag schrijft fotograaf David Hedges, wiens copyright links onder de foto op Facebook staat, over zijn werk in 2015 op het Glastonbury festival. Onderaan de pagina is een foto van hetzelfde afvaltafereel te vinden; duidelijk te herkennen aan de felblauwe, gele en roze plastic zakken op de voorgrond.

De SWNS Group, waar Hedges in 2015 voor fotografeerde, bevestigde aan de factcheckers van AP dat de gedeelde foto in 2015 is gemaakt. De factcheckers van Knack.be kwamen ook tot dezelfde conclusie.

De foto kan dus onmogelijk in verband worden gebracht met de toespraak van Greta Thunberg. En zelfs al zouden er foto's van de afvalhopen na Glastonbury 2022 circuleren, dan nog zou Thunberg met haar pas op het laatste moment aangekondigde speech en de vermeende aanwezige klimaatactivisten daar niet verantwoordelijk voor zijn te houden. Onder andere Paul McCartney, Billie Eilish en Kendrick Lamar stonden in juni 2022 op het Pyramide Stage. Het is onwaarschijnlijk dat al hun fans zich als klimaatactivisten identificeren.

Hulp festivalgangers opruimen afval

Zoals ieder jaar en bij ieder festival bleef er ook na de 2022-editie van Glastonbury afval achter. Dat is te zien in de compilatie van foto’s (uit 2009, 2011, 2014 en 2022) in dit artikel. Maar, zo staat er geschreven, het lijkt dit jaar wel minder te zijn.

De festivalorganisatie hanteert sinds 2019 strengere recyclingregels. Zo worden plastic flesjes voor eenmalig gebruik niet meer verkocht en borden en bekers moeten van recycle- of composteerbaar materiaal gemaakt zijn. Ook worden festivalgangers opgeroepen te helpen met het verzamelen van afval naderhand: in deze korte video is de opruimactie te zien. Volgens een afvalcoördinator in deze reportage van ITV was de hoeveelheid zwerfafval dit jaar duidelijk minder. In deze Twitterpost van het festival is het resultaat te zien na een dag opruimen door vrijwilligers.

(Stand van zaken: 29.06.2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Twitter (gearchiveerd)

Glastonbury 2022 (gearchiveerd)

Twitter Thunberg (gearchiveerd)

Frans artikel (gearchiveerd)

Chinees artikelgearchiveerd)

Verslag David Hedges(geachiveerd)

Verklaring SWNS Group (gearchiveerd)

Factcheck Knack (gearchiveerd)

Afvalfoto's verschillende jaren (gearchiveerd)

Recycling Glastonbury (gearchiveerd)

Video opruimactie (gearchiveerd)

Reportage ITV (gearchiveerd)

Twitterpost festival (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.