Campagne over hoogtepunt
Roemenië blijft vaccineren, zij het minder intensief
27.6.2022, 13:41 (CEST), laatst geüpdate: 28.6.2022, 17:08 (CEST)
De Roemeense regering zou alle COVID-19-vaccinatiecentra gesloten hebben, omdat meer dan 70 procent van de bevolking het vaccin zou hebben geweigerd. Deze al oude bewering wordt de laatste dagen veel gedeeld op sociale media. ‘Dwang werkte niet!’ aldus deze Facebookpost. "Het Roemeense volk bleef verenigd, allen samen zeiden ze nee."
Beoordeling
De bewering is onjuist en misleidend. Vanaf begin juni 2021 zijn in Roemenië veel vaccinatiecentra gesloten. De reden is dat het hoogtepunt van de vaccinatiecampagne toen achter de rug was. Er is nooit een plan geweest om alle vaccinatiecentra te sluiten. De vaccinatiegraad in Roemenië is wel laag vergeleken met die in andere Europese landen. Toch is volgens recente data meer dan de helft van de volwassen Roemenen gevaccineerd.
Feiten
De bewering in de Facebookpost is niet nieuw, maar dook al in augustus 2021 op. De oorspronkelijke bron lijkt een bericht op LinkedIn te zijn. Dat bericht is niet meer terug te vinden op de pagina van de oorspronkelijke verspreider, maar werd in augustus en september 2021 veelvuldig gedeeld op allerlei internetfora, zoals hier en hier.
Een Luxemburgse factchecker maakte op 8 september 2021 melding van een Koreaanse video op YouTube waarin het LinkedInbericht vanaf 0:20 wordt getoond. In het bericht wordt beweerd dat niet in heel Roemenië, maar alleen in de stad Brasov alle vaccinatiecentra zijn gesloten. Het laatste deel van de LinkedInpost leest: ‘De overheid is begonnen alle vaccinatiecentra te sluiten. Zeventig procent van de bevolking weigert gevaccineerd te worden en alle dwangmaatregelen hebben gefaald.’ Deze laatste zinnen circuleren nu opnieuw op Facebook.
Sluiting vaccinatiecentra
In de Koreaanse video wordt na 0:31 ook een screenshot van een artikel van The Times of India als bron aangevoerd. In dit artikel van 7 juli 2021 staat echter niets dat de beweringen op sociale media rechtvaardigt. Het artikel stelt dat Roemenië 117 vaccinatiecentra heeft gesloten en de activiteit van nog eens 371 centra zal gaan terugschroeven. De reden is dat deze centra destijds ver beneden hun capaciteit vaccineerden. De centra zouden echter ook snel weer kunnen openen, wanneer de vraag naar vaccins weer zou toenemen. Dat zegt althans de coördinator van het Roemeense vaccinatieprogramma, Valeriu Gheorghita.
In Roemenië werden in de zomer van 2021 ongeveer 400 vaccinatiecentra (tijdelijk) gesloten. Het Roemeense Nationale Comité voor de Coördinatie van Vaccinatieactiviteiten (CNCAV) verstrekte hierover gegevens aan Radio Free Europe (RFE). De gegevens laten zien dat er op het hoogtepunt, begin juni 2021, bijna 1000 vaccinatiecentra in Roemenië actief waren. Medio augustus van dat jaar waren dat er nog ongeveer 600. Een Roemeense dokter verklaarde tegen RFE dat de grens van het aantal mensen dat zich wilde laten vaccineren nu bereikt was.
Het aantal vaccinatiecentra is na vorige zomer verder gedaald. Deze kaart op de website van het CNCAV toont dat er momenteel nog 24 vaccinatiecentra in Roemenië actief zijn. Dat op enig moment alle vaccinatiecentra in Roemenië werden gesloten, klopt echter niet.
Internationaal perspectief
In de zomer van 2021 sloten ook veel andere landen vaccinatiecentra. De meeste mensen die zich wilden laten vaccineren hadden dat inmiddels al gedaan. Hetzelfde gebeurde bijvoorbeeld in Nederland.
In vergelijking met veel andere Europese landen, is de vaccinatiegraad in Roemenië wel laag. Volgens statistieken van Our World in Data was rond eind augustus 2021 slechts 27 procent van de Roemenen gevaccineerd. Op het moment dat de bewering voor het eerst opdook, klopte het dus ongeveer dat 70 procent zich (nog) niet had laten vaccineren. Nu, in juni 2022, is het percentage gevaccineerden wel gestegen naar meer dan 42 procent. Het CNCAV bericht dat in februari 2022 ongeveer de helft van alle Roemeense achttienplussers was gevaccineerd.
In België was rond eind augustus 2021 net geen 73 procent van de bevolking minstens één keer geprikt. Inmiddels ligt dat percentage op bijna 80 procent, opnieuw volgens Our World in Data en ook volgens de website covid-vaccinatie.be.
(stand van zaken: 27.06.2022)
Links
Facebookpost II (gearchiveerd)
Radio Free Europe (gearchiveerd)
Our World in Data (gearchiveerd)
CNCAV vaccinatie (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.