Foto komt uit kunstproject

Kunstenaar legde gesluierde vrouwen vast in Marokko

24.06.2022, 16:54 (CEST)

Gesluierde vrouwen maken volgens berichten online, een wandeling op het strand in Engeland. Dat blijkt alleen niet de locatie. De foto toont bovendien een geënsceneerde situatie.

'Ondertussen in #Engeland (Geen grap)' is de tekst die in juni 2022 online rondgaat bij een foto van gesluierde vrouwen op het strand. Dat heeft verontwaardigde reacties tot gevolg. Waar kijken we hier eigenlijk naar?

Beoordeling

Het beeld komt niet uit Engeland, maar Marokko en is bovendien al in 1999 gemaakt. Het is een in scène gezet filmbeeld uit het kunstproject Rapture van de Iraanse kunstenares Shirin Neshat.

Feiten


Door de afbeelding met een Reverse Image Search te zoeken, verschijnt deze via Google Lens op websites die de werkelijke context geven, bijvoorbeeld op de Nederlandse website van kunstverzamelaar Han Nefkens. Wat blijkt: de foto is niet recent gemaakt, maar in 1999. Het is onderdeel van de Rapture series van kunstenares Shirin Neshat.

Door wat meer te lezen over dit kunstproject, is ook de locatie van het strand te achterhalen. Het gaat hier niet om Engeland, maar Marokko, zo blijkt uit een beschrijving van het Amerikaanse Whitney Museum. Het is een foto die uit een groter geheel van twee videoprojecties komt. De twee films die tegelijk worden afgespeeld, laten het verschil zien tussen mannen en vrouwen in de islamitische cultuur. Een stukje van de film is op YouTube (via de website van een kunst non-profit) te bekijken.

De vrouwen op de video deden mee aan het kunstproject. Dit is dus geen spontaan beeld, maar in scène gezet om artistieke redenen. Eerder deelde factchecker Rien Emmery de juiste context ook al op Twitter.

(Stand van zaken: 24/06/2022)

Links:


Facebookpost (gearchiveerd)

Foto bij H+F Collection (gearchiveerd)

Over Shirin Neshat (gearchiveerd)

Whitney Museum of American Art over Rapture(gearchiveerd)

Video van kunstproject (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Tweet Rien Emmery (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.