Cadeaudozen leveren geen Kruidvatprijs op

02.05.2022, 14:18 (CEST)

De Facebookpagina "Kruidvat België/Belgique Officieel" organiseert een wedstrijd. Deelnemers moeten in de commentaren op een post een van de getoonde cadeaudozen kiezen, en zouden zo kans maken op een prijs. Maar is dit echt een wedstrijd van Kruidvat? 

Beoordeling

Dit is geen echte wedstrijd van Kruidvat en er valt niets te winnen. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing.

Feiten

De wedstrijd op Facebook lijkt makkelijk genoeg. Het enige dat gevraagd wordt, is om een cijfer tussen 1 en 20 in de commentaren te schrijven, en zo één van de getoonde cadeaudozen in de foto te kiezen. Vervolgens reageert de pagina op het bericht met een link waar men zich kan registreren om de prijs in ontvangst te nemen. 

De pagina die de wedstrijd deelt is echter niet de officiële Facebookpagina van kruidvat België. De pagina is opgericht op 26 april 2022 en wordt maar door zes mensen gevolgd. De officiële pagina van Kruidvat België is te bereiken via de website van Kuidvat. Deze pagina heeft een uitgebreid colofon met contactgegevens en wordt door meer dan 150.000 mensen gevolgd.

Valse website

De link om te registreren leidt echter niet naar een officiële Kruidvat-webpagina, hoewel de website zijn best doet om dat te doen geloven. Zo staat de pagina vol met foto's en video's van Kruidvat. De URL van de website begint echter met sites.google.com, en niet met kruidvat.be. De website is dus gemaakt met een gratis service van Google om websites te maken.

Op de valse webpagina zijn twee links te vinden: een grote gele knop om te registreren, en onderaan de pagina "krudivat.be" (sic). Beide leiden naar een andere website die ook niet van Kruidvat is, maar de bezoeker dit wel wil doen geloven, met foto's van Kruidvatzakken. Onderaan de pagina staat echter dat de actie wordt georganiseerd door een bedrijf dat Blue Cherry heet en "op geen enkele manier een relatie met de fabrikanten van de getoonde producten" heeft.

Dit is dus geen actie van Kruidvat, maar de bekendheid van de keten wordt hier gebruikt om de actie legitimiteit te verlenen. Kruidvat zelf waarschuwt voor dergelijke valse acties op haar website. Dit is een voorbeeld van phishing, een manier om online via misleiding persoonlijke gegevens te verzamelen. 

Kruidvat is niet het enige bedrijf wiens naam misbruikt wordt om gegevens te verzamelen. Zo schreef Deutsche Presse-Agentur in het verleden al factchecks over valse acties van Lidl, Jumbo, Penny, Mediamarkt en Colruyt.

(Stand van zaken: 02.05.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Klantenservice Kruidvat (gearchiveerd)

Officiële Facebookpagina Kruidvat België (gearchiveerd)

Valse website 1 (gearchiveerd)

Over Google Sites (gearchiveerd)

Valse Website 2 (gearchiveerd)

Waarschuwing Kruidvat (gearchiveerd)

Over phishing (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier, hier, hier en hier

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com