Man met nazitatoeages foutief voorgesteld als adjunct-chef van de politie in Kiev

06.04.2022, 13:03 (CEST)

Artem Bonov, een Oekraïense neonazi met banden bij het Azov-regiment, zou de adjunct-chef zijn bij de politie in Kiev. Althans, dat wordt gezegd op sociale media. Veelal worden foto's gedeeld waarop Bonov met talrijke en herkenbare nazitatoeages poseert in militair of politie-uniform.

Beoordeling

Er is veel onduidelijkheid over Artem Bonovs leven en banden met het Azov-regiment, maar één ding is zeker: hij is geen adjunct-chef van de politie in Kiev.

Feiten

Er is geen enkel bewijs dat Bonov op dit moment lid is van de politie in de stad Kiev, laat staan dat hij adjunct-chef is. De huidige chef is Andrey Anatolyvich. Er zijn vier adjuncts: geen van hen heet Artem Bonov of lijkt ook maar enigszins op de man in de foto. Hetzelfde geldt ook voor het directoraat van de Nationale Politie in de regio (of oblast) Kiev.

Er wordt ook een foto gedeeld waarin Bonov in politie-uniform poseert. Die foto kan niet recent zijn: het werd voor het eerst online gedeeld in 2014. Dat is ook zichtbaar aan het uniform zelf. Het insigne op zijn arm was dat van de militsiya. Dat was de oude benaming voor de Oekraïense politie, een overblijfsel van het Sovjet-tijdperk. In november 2015 werd de als corrupt beschouwde militsiya opgedoekt en vervangen door de nieuwe Nationale Politie. Daarbij hoorden nieuwe uniformen en insignes. Het is onduidelijk hoe Bonov aan dat (oude) uniform kwam en of hij een rol had bij de toenmalige militsiya.

Schimmig figuur

Een connectie tussen Bonov en de politie in 2022 is dus nergens bewezen. Maar wie is hij dan wel? Er is weinig zeker over dit figuur. Wie de Oekraïense schrijfwijze, Артём Бонов, van zijn naam googelt komt uit op een YouTubekanaal met dezelfde naam waar nog steeds actief op gepost wordt. Daarop is dezelfde man te zien als op de foto's, met zijn talrijke en duidelijk zichtbare tatoeages van nazisymbolen.

Zijn ideologie is duidelijk voor iedereen te zien. Zijn band met het Azov-regiment is veel moeilijker te achterhalen. Volgens Griekse en Servische factcheckers zou hij in de zomer van 2014 kort lid zijn geweest van het toenmalige Azov-bataljon. Welke rol hij daar toen bekleedde is onduidelijk, net zoals zijn huidige activiteit of locatie.

Het regiment bestaat uit vrijwilligers en verschillende leden staan er om bekend extreemrechtse en neonazistische ideologieën te hebben. Het hele regiment heeft een beruchte reputatie. Er zijn ook verschillende aantijgingen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Vandaag de dag gaat het regiment regelmatig over de tongen voor propaganda langs beide kanten in de oorlog.

Dat maakt het niet automatisch representatief voor het hele Oekraïense leger en nog minder voor de hele Oekraïense overheid. Naar schatting bevat het regiment tussen de 300 à 1.200 leden: een fractie van het hele Oekraïense leger. Dat telde in 2021 net geen 200.000 beroepsmilitairen. Daar moeten in deze oorlog dus ook nog de burgers bij worden opgeteld die al dan niet vrijwillig meevechten.

Link tussen Azov en politie

Een andere vermeende oud-commandant van het Azov-regiment, Vadim Troyan, hield wel verschillende positie bij de Oekraïense politie tussen 2014 en 2021. Hij was chef van de politie in de oblast Kiev en ook nog adjunct-chef van de Nationale Politie. Er is dus wel enige interconnectie tussen (ex-)leden van het Azov-regiment en de politie in Oekraïne, maar niet in de vorm van Artem Bonov.

(Stand van zaken: 06/04/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Directoraat van de politie in Kiev (gearchiveerd)

Directoraat politie regio Kiev (gearchiveerd hier en hier)

Persbericht nieuwe politie (gearchiveerd)

Foto Bonov in politieuniform 2014 (gearchiveerd)

Insigne Militsiya (gearchiveerd)

Over de uniformen en insignes van politie na 2015 (gearchiveerd)

YouTubekanaal Artem Bonov (gearchiveerd)

Factcheck Elinka hoaxes (gearchiveerd)

Factcheck Istinomer (gearchiveerd)

Al Jazeera over het Azov-regiment (gearchiveerd)

France 24 over Azov-regiment en propaganda (gearchiveerd)

VRT over het Azov-regiment (gearchiveerd)

Aantallen Oekraïense leger (gearchiveerd)

Kyiv Post over aanstelling Troyan in 2014 (gearchiveerd)

Ukrainian News over het ontslag van Troyan in 2021 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com