Beelden zijn van repetitie voor een luchtshow boven Moskou in 2020
24.2.2022, 16:49 (CET)
Nu het Russische leger Oekraïne is binnengevallen, regent het beeldmateriaal op sociale media dat de gevechtshandelingen zou voorstellen. Zo delen Facebookgebruikers een video (hier, hier en hier) van Russische gevechtsvliegtuigen die meedoen met de invasie. Maar is dat wat we hier zien?
Beoordeling
Deze beelden tonen vliegtuigen die repeteren voor een luchtshow boven Moskou in 2020. Ze hebben niets te maken met het huidige conflict in Oekraïne.
Feiten
Op 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Op sociale media dook meteen veel beeldmateriaal op en het is niet altijd duidelijk waar deze beelden vandaan komen. De video die door Nederlandstalige gebruikers gedeeld wordt, wordt ook op Twitter veel gedeeld, als zijnde deel van de Russische invasie (hier, hier en hier).
De video van Russische gevechtsvliegtuigen is echter niet van het huidige conflict. Het toont de repetitie van een luchtshow bijna twee jaar geleden. De beelden waarmee de gedeelde video start, zijn hier zichtbaar vanaf minuut 2:55. Deze YouTubevideo is online geplaatst op 4 mei 2020. In de titel staat dat het hier gaat om een repetitie voor een luchtshow boven Tushino, een wijk in Moskou. En inderdaad, de speeltuin en het rode vlak op de weg in het begin van de video, is hier zichtbaar op Google Maps. Het groen-gele hek bevindt zich maar een paar meter verder.
Op 9 mei 2020 was er een luchtshow boven Moskou, om het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Het kan dus kloppen dat hiervoor een aantal dagen eerder gerepeteerd werd.
De gedeelde video is overigens een montage van het origineel, dat enkel de momenten toont waarop vliegtuigen te zien zijn. Zo is (in volgorde van de gedeelde video) de groep van vier straaljagers hier te zien, de V-formatie met vier straaljagers en een groter vliegtuig hier, de twee grotere vliegtuigen hier en de driehoek met tien straaljagers hier.
Deutsche Presse-Agentur (dpa) schreef ook al een factcheck over beelden van een neergehaald vliegtuig wat door Oekraïne zou zijn neergehaald. Dit waren in werkelijkheid beelden uit 2011 en gefilmd in Libië.
(Stand van zaken: 24/02/2022)
Links
Twitterposts (hier, hier en hier) (gearchiveerd hier, hier en hier)
Youtubevideo mei 2020 (gearchiveerd)
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com