Oerkreet van menigte in video was signatuur van IJsland tijdens het EK in 2016

14.2.2022, 15:03 (CET)

In een video die online rondgaat is een zee aan mensen te zien die een indrukwekkende oerkreet uitslaan en synchroon klappen. Er staat een 'I love Canada'-sticker bij (met het nationale esdoornblad in plaats van een hartje), en de oproep om samen te klappen om de Canadese truckers te steunen. De video wordt in België gretig gedeeld op Facebook (hier en hier). "Al in Canada kennen ze onze hakka (sic)," schrijft een man erbij. (Video hier gearchiveerd)

Beoordeling:

De video is niet recent gemaakt en heeft dus ook niets te maken met de huidige truckersprotesten in Canada. Het laat IJslandse voetbalsupporters zien. Die gaven hun nationale team een warm welkom in de hoofdstad Reykjavik na het Europees Kampioenschap van 2016.

Feiten:

Het eerste wat opvalt in de video is dat er een IJslandse vlag te zien is in de hoek linksonder. Verder is er geen Canadese vlag te spotten, wat zou kunnen wijzen op een solidariteitsactie met de Canadese protesten die de afgelopen weken aan de gang zijn. Die link wordt alleen in de toegevoegde teksten gelegd.

Zoeken op een screenshot van de video, levert al snel resultaat op in dit geval. De video werd gemaakt in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Nog concreter: in het Arnarhóll park. Op Google Maps zijn het grijze gebouw met de drie witte strepen aan de bovenkant en het witte huis met het grijze dak goed te zien. De IJslanders verwelkomden hun voetbalteam terug na het EK voetbal in 2016, waar zij tot de kwartfinales geraakten.

De exacte beelden van het onthaal, die nu online rondgaan met de oproep om de Canadezen te supporten, zijn bijvoorbeeld hier te zien. Zoals te zien is op een andere video van de IJslandse viering, werd de kreet ingezet door het voetbalteam. Zij leidden de menigte vanaf een podium, met behulp van een trommel.

De beelden van de IJslanders die hun ‘Skol’-kreet doen, zoals het is gaan heten, gingen de wereld over tijdens het Europees Kampioenschap van 2016. Het IJslandse team en hun supporters deden de kreet ook al in de stadions tijdens het toernooi, zoals hier te zien is.

(Stand van zaken: 14/02/2022)

Links:


Facebookpost I (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Over Canadese protesten (gearchiveerd)

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

Video van IJslandse menigte (gearchiveerd)

Andere video viering (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Artikel over de IJslandse kreet (gearchiveerd)

Over de kreet bij Euro 2016 (gearchiveerd)

Kreet in stadion tijdens EK (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com