Commentaar op hln.be is vervalsing
1.12.2021, 18:34 (CET)
In de commentaren van hln.be roept iemand op om een klopjacht te organiseren op "antivaxxers" en met de hulp van de politie hun kinderen weg te nemen. Dat moet blijken uit een screenshot die circuleert op sociale media. Op Twitter en Facebook is veel kritiek op hln, omdat de krant dit bericht had moeten tegenhouden (hier en hier).
Beoordeling
Deze commentaar is nooit gepubliceerd op hln.be. De screenshot van de commentaar is dan ook een vervalsing.
Feiten
De screenshot van het commentaar wordt veelvuldig gedeeld en alle versies die dpa (Deutsche Presse-Agentur) kon vinden, lijken exact dezelfde foto te zijn. Zo staat er bij elke screenshot rechtsbovenaan "3 uur geleden" (als verwijzing naar wanneer de commentaar gepubliceerd is, en dit bij posts die een paar dagen na elkaar gepubliceerd zijn, bijvoorbeeld hier en hier.)
De screenshot is onderaan ook telkens net onder een lichte lijn of halverwege de derde regel van de volgende commentaar afgesneden. Dit alles doet vermoeden dat het hier om telkens dezelfde screenshot gaat die gedeeld wordt.
Het Laatste Nieuws modereert de commentaarsectie onder haar artikels. Bijgevolg is Het Laatste Nieuws dan ook verantwoordelijk voor de gepubliceerde commentaren. En deze commentaar lijkt in strijd met meerdere gedragregels die de krant zelf opstelt voor commentaren.
Echter, het commentaar is niet gepubliceerd onder een artikel van Het Laatste Nieuws, zoals de krant zelf aangeeft. Het gaat om een vervalsing en ook de naam van de auteur (Mark Dewaelemaecker) lijkt verzonnen, aldus de krant.
Desgevraagd bevestigt Dimitri Antonissen, Adjunct Hoofdredacteur bij Het Laatste Nieuws, aan dpa dat elke commentaar op de website gemodereerd wordt, zij het door een algoritme, zij het door een menselijke moderator. De naam 'Mark Dewaelemaecker' en het commentaar zelf zijn volgens Antonissen dan ook niet terug te vinden in de database van commentaren.
De reactie onder de bewuste commentaar vinden we terug onder dit artikel (Het klassieke 'griepspuitje'...), en zien we dat boven deze commentaar een andere commentaar staat dan in de screenshot. Ook bij de latere commentaren is er geen enkele die reageert op het zogezegde bericht van Dewaelemaecker. Gezien de ophef die het op sociale media veroorzaakt, lijkt dit onwaarschijnlijk.
Het is overigens niet zo moeilijk om een vervalste screenshot te maken, zoals blijkt uit dit screenshot van een hln-commentaar van Alexander De Croo, dat overduidelijk door dpa is vervalst.
Docent wetenschapsjournalistiek en factchecker Peter Burger plaatste dit geval van desinformatie ook op Twitter met als aanleiding dat Vlaamse politicus Björn Anseeuw (N-VA) de screenshot op twitter deelde, wat dan weer een retweet kreeg van Theo Francken (N-VA). Ondertussen hebben beide politici het bericht verwijderd. Björn Anseeuw heeft ook een rechtzetting gepubliceerd.
(Stand van zaken: 30.11.2021)
Links
Moderatie reacties hln.be (gearchiveerd)
Gedragsregels hln.be (gearchiveerd)
Verklaring hln.be (gearchiveerd)
Artikel met commentaar (gearchiveerd)
Commentaren artikel (gearchiveerd)
Twitter Peter Burger (gearchiveerd)
Gearchiveerde tweet Björn Anseeuw
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com