Uitspraak Greta Thunberg over eetstokjes is uit de duim gezogen

17.08.2021, 16:55 (CEST)

Zweeds klimaatactiviste Greta Thunberg zou er bij de Chinese bevolking hebben op aangedrongen om geen traditionele houten eetstokjes meer te gebruiken, om daarmee "bomen te behouden". Althans, dat is wat in een screenshot bij een Facebookpost beweerd wordt (hier gearchiveerd). 'De Chinezen' zouden haar daarop van antwoord gediend hebben dat eetstokjes gemaakt zijn van bamboe, hetgeen een gras is en geen houtsoort.

Beoordeling

Er is geen enkel bewijs dat Greta Thunberg dit ooit gezegd heeft. De claim circuleert al ruim anderhalf jaar online. Hoewel (wegwerp)eetstokjes vaak uit bamboe gemaakt worden, worden andere houtsoorten ook gebruikt en dat heeft wel degelijk een impact op het milieu.

Feiten

De claim circuleert al zeker sinds januari 2020 op het internet. Het begon waarschijnlijk bij deze (inmiddels verwijderde) tweet van midden januari 2020, zoals de Noorse factcheckers van Faktisk aantonen. Een paar dagen later verscheen dezelfde claim ook op Quora. Geen van beide geven enige bron of verwijzing naar waar en wanneer Thunberg de uitspraak zou hebben gedaan.

Deense factcheckers van Tjekdet schrijven ook dat in diezelfde maand de claim ook gedeeld wordt op Chinese fora. Er zou een link zijn met het voornemen dat Thunberg uitte om in 2020 China te bezoeken, voor de coronapandemie daar een stokje voor stak.

In het anderhalf jaar dat volgde dook de claim met enige regelmaat opnieuw op, ondanks het feit dat er geen greintje bewijs is dat Thunberg die woorden ooit in de mond nam. Dpa schreef er (in het Frans) reeds een factcheck over in mei 2020. Aan de factcheckers van Reuters bevestigde het team van Thunberg dat ze zoiets nooit gezegd heeft.

De foto die de claim in deze instantie vergezelt, werd genomen tijdens de klimaatconferentie 'COP25' in Madrid op 6 december 2019 vinden. In haar speech op diezelfde conferentie is evenmin enig spoor te vinden van de uitspraak.

Kortom, er is geen enkele aanwijzing dat Greta Thunberg ooit zei dat Chinese mensen moeten stoppen met het gebruiken van eetstokjes. Volgens de claim zijn die trouwens gemaakt van bamboe, dat een gras en geen boom is. Dat is deels correct: (wegwerp)eetstokjes worden vaak gemaakt van bamboe dat inderdaad een grassoort is. Maar evenzeer worden er verschillende houtsoorten voor gebruikt en dat heeft wel degelijk een impact op het milieu.

(Stand van zaken: 17/08/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet januari 2020

Factchecks van Noorse Faktisk en Deense Tjekdet (hier en hier gearchiveerd)

Discussie op Quora (gearchiveerd)

Interview Thunberg 3/01/2020 (gearchiveerd)

Dpa-factcheck (Frans)

Factcheck Reuters (gearchiveerd)

Foto van Thunberg op klimaatconferentie Madrid 6/12/2019 (gearchiveerd)

Transcript toespraak Thunberg Madrid 11/12/2019 (gearchiveerd)

Wat is bamboe? (gearchiveerd)

Over de milieu-impact van (wegwerp)eetstokjes (gearchiveerd)

Artikel Washington Post over eetstokjes en milieu-impact (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com