Gronddispuut ligt aan de basis van ontwortelde bomen in Pakistan

06.08.2021, 15:35 (CEST)

Een project om bomen en steppegras aan te planten in een niet nader genoemd "derde land" zou op gewelddadige wijze geƫindigd zijn. Onder toezicht van de VN zou de vegetatie aangepland zijn om de woestijn tegen te houden, maar dat zou buiten de lokale bevolking gerekend zijn. In een video (hier gearchiveerd) zou te zien zijn hoe een groep mensen de bomen ontwortelen. De Duitse zender WDR 3 zou een reportage gemaakt hebben over het project en aan de cameraploeg zou de groep gezegd hebben: "geef ons wapens dan gaan we halen bij de buren wat we nodig hebben". Het opmerkelijke verhaal wordt gedeeld op Facebook (hier gearchiveerd), maar wat klopt er van?

Beoordeling:

De beelden werden gefilmd in augustus 2020 in Khyber, Pakistan. Een groep mensen ontwortelde de bomen vanwege een conflict tussen twee bevolkingsgroepen over een stuk land. De bomen werden geplant door de Pakistaanse overheid in het kader van het Ten Billion Tree Tsunami project. De beweringen over de video zijn dan ook deels fout.

Feiten:

De gebeurtenissen speelden zich in augustus 2020 af in de noordwestelijke Pakistaanse provincie Khyber. De Pakistaanse overheid plantte er bomen in het kader van hun Ten Billion Tree Tsunami Project, waarbij het tegen 2023 10 miljard bomen wil planten. Hoewel Pakistan deels bestaat uit woestijn, is het doel hier niet om de woestijn tegen te houden. Het objectief is het herstellen van bosgebieden en de bijhorende ecosystemen.

De bomen in Khyber vaarde het alvast niet zo goed. Ze werden door de lokale bevolking al snel ontworteld. De oorzaak? Twee stammen zijn er verwikkeld in een dispuut over het stuk land waarop de bomen stonden. "Een van de groepen gaf wel toestemming voor het planten van de bomen, een andere groep ontwortelde ze", verduidelijkte Mahmood Aslam, een lokale overheidsvertegenwoordiger aan Pakistan Today. Dezelfde video is onder andere terug te vinden bij de Pakistaanse tv-zender Samaa.

De mensen in de video spreken Pasjtoe. Hoewel de audio niet altijd even duidelijk is, is in de video nergens een referentie naar 'wapens' of 'buren' te vinden. De beweerde reportage die zou zijn gemaakt is evenmin vindbaar. Het klopt wel dat de Verenigde Naties enigzins verbonden is met het herbossingsproject. Hoewel het grotendeels georganiseerd en gefinancierd door de Pakistaanse overheid, wordt het ook ondersteund door de VN.

Achteraf werden de bomen wel herplant door de stam die oorspronkelijk akkoord ging met de planting, zo ontdekten de Indische factcheckers van Alt News. Een video van de herplanting is ook te vinden op Twitter.

Vorig jaar ging de video ook de wereld rond, vergezeld door foute claims. Dpa schreef er in het Frans en Nederlands reeds een factcheck over.

(Stand van zaken: 06.08.2021)

Links

Video (gearchiveerd)

Artikel Pakistan Today (gearchiveerd)

Samaa TV Pakistan (gearchiveerd)

Over het Ten Billion Tree Tsunami project (gearchiveerd)

Ten Billion Tree Tsunami project UNEP (gearchiveerd)

Over de financiering van het project (gearchiveerd)

Pakistan woestijn (gearchiveerd)

Indische factcheck Alt News (gearchiveerd)

Video herplanting Twitter (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over zelfde video

Dpa-factcheck (Frans)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com