Vrouwen kunnen wel zwanger worden na het krijgen van het coronavaccin

01.07.2021, 17:41 (CEST)

Leng Youbin, directeur van de Chinese melkpoederproducent Feihe, verwacht de komende één à twee jaar een daling in de verkoop. Oorzaak hiervan zou een afname zijn in het aantal geboortes in China. Volgens een krantenartikel in een bericht op Facebook (gearchiveerd) zou Youbin beweerd hebben dat vrouwen niet zwanger kunnen worden in de zes maanden na hun vaccinatie.

Beoordeling:

De Facebookpost is fout. Het bericht is gebaseerd op een foute vertaling of interpretatie van een toespraak van Leng Youbin. De directeur van Feihe heeft het in zijn speech wel over een aarzeling bij toekomstige ouders om aan kinderen te beginnen. Mogelijk zouden ze uit angst voor bijwerkingen van het coronavaccin langer wachten om zwanger te worden. Youbin spreekt niet over een oorzakelijk verband tussen het coronavaccin en onvruchtbaarheid. Ook vanuit de medische wetenschap is daar geen enkel bewijs voor.

Feiten:

Het Facebookbericht bestaat onder meer uit een foto van een krantenartikel. Door een gebrek aan context is niet duidelijk in welke krant het bewuste artikel is verschenen. In de begeleidende tekst wordt wel verwezen naar de Nieuw-Zeelandse pers. Zoekwerk leert dat het artikel op 10 juni 2021 in de New Zealand Herald is verschenen. Dezelfde schermafbeelding wordt ook gedeeld op Twitter (hier en hier). Het artikel van de New Zealand Herald staat achter een betaalmuur. Het werd echter ook op dezelfde dag geplaatst op de website Crypto World News. Hier is wel de bewuste passage te lezen.

Het artikel in de New Zealand Herald is gebaseerd op een speech die Leng Youbin heeft gegeven op 8 juni 2021 op het Yabuli China Entrepreneurs Forum (Yabuli CEF). Volgens de directeur zou de verkoop van melkpoeder de komende maanden kunnen terugvallen. Hij verwacht namelijk een daling in het aantal geboortes. Volgens Youbin zouden toekomstige ouders wachten met het krijgen van kinderen, omdat ze vrezen dat het coronavaccin een invloed zou kunnen hebben op de foetus. Een China-correspondent van dpa vertaalde de speech. "Vorig jaar zagen we een scherpe daling in het geboortecijfer en er kan dit jaar ook een sterke daling zijn. Als we de huidige situatie met vaccinaties bekijken geloven veel ouders dat een vaccin een impact kan hebben op de foetus, en ze willen misschien niet zwanger worden binnen 6 maanden", zegt Youbin in zijn toespraak.

Sommige media zien dit als een bewijs dat vrouwen onvruchtbaar kunnen worden van het vaccin, of dat ze op zijn minst moeten wachten om zwanger te worden. Het gaat in beide gevallen om een foute vertaling of interpretatie van de toespraak. Youbin spreekt enkel over een mogelijke daling in de verkoop als gevolg van een angstgevoel bij toekomstige ouders.

Is er een bewijs voor onvruchtbaarheid of bijwerkingen voor de foetus als gevolg van het coronavaccin? Volgens Katherine O’Brien, directeur van de afdeling immunisatie, vaccins en biologische geneesmiddelen bij de WHO, veroorzaakt geen enkel coronavaccin onvruchtbaarheid.

In China, waar Youbin vandaan komt, worden momenteel vijf coronavaccins geproduceerd. In het wetenschappelijk vakblad Nature uitten wetenschappers hun bezorgdheid over het gebrek aan beschikbare data over die Chinese vaccins. Ook voor de twee meest gebruikte vaccins, van Sinopharm en Sinovac, zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog te weinig wetenschappelijke gegevens beschikbaar. Toch raadt de WHO ook bij deze vaccins een zwangerschap niet af.

Ook in België maakt de Hoge Gezondheidsraad geen bezwaar tegen het vaccineren van vrouwen van vruchtbare leeftijd met een kinderwens, met de coronavaccins die hier beschikbaar zijn. Volgens de Hoge Gezondheidsraad blijkt uit de gegevens bij dieren dat de vaccinatie geen effect heeft in de preconceptiefase. Ook de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC zegt: "Er is momenteel geen bewijs dat vaccins, waaronder coronavaccins, voor vruchtbaarheidsproblemen kunnen zorgen.

Ook bij mannen bleek overigens uit twee recente studies (hier en hier) dat het vaccin geen invloed had op sperma en de mannelijke vruchtbaarheid. Hierbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat de studie van Safrai et al. momenteel nog niet peer-reviewd is en dus niet is gecontroleerd door een vakgenoot.

Dat het facebookbericht fout is, werd eerder ook al bevestigd door andere factcheckers.

Links:


Facebookpost (gearchiveerd)
Artikel New Zealand Herald (gearchiveerd) – betalend artikel
Tweet 1 (gearchiveerd)
Tweet 2 (gearchiveerd)
Artikel Crypto World News (gearchiveerd)
Speech Leng Youbin (gearchiveerd)
Artikel Nature (gearchiveerd)
WHO Sinopharm (gearchiveerd)
WHO Sinovac (gearchiveerd)
WHO onvruchtbaarheid (gearchiveerd)
Rapport Hoge Gezondheidsraad (gearchiveerd)
Advies CDC (gearchiveerd)
Vruchtbaarheidsstudie 1 (gearchiveerd)
Vruchtbaarheidsstudie 2 (gearchiveerd)
Factcheck Lead Stories (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com