Bloed doneren bij Rode Kruis kan vanaf 48 uur na inenting in Japan en België

25.05.2021, 15:03 (CEST)

Het Rode Kruis moedigt zowat altijd mensen aan om bloed te doneren. Toch zou de organisatie in verschillende landen weigeren om bloeddonaties van gevaccineerde mensen te aanvaarden die de prik tegen COVID-19 kregen. Dat staat te lezen op verschillende Belgische en Nederlandse websites die herhaaldelijk desinformatie verspreiden, zoals Artsen voor Vrijheid en Frontnieuws.

BEOORDELING: De berichten zijn fout. In Japan kan men 48 uur na inenting met een coronavaccin opnieuw bloed doneren bij het Rode Kruis. Ook in België geldt een wachtperiode van 48 uur, of een week indien men klachten had na vaccinatie.

FEITEN: Het Japanse Rode Kruis publiceerde op 28 april 2021 een richtlijn voor bloeddonatie na vaccinatie. Dat document wordt verkeerd geïnterpreteerd. Voor zowel de eerste als tweede inenting met een coronavaccin geldt een wachtperiode van 48 uur voordat men opnieuw bloed kan doneren. Momenteel is enkel het coronavaccin van Pfizer vergund voor gebruik in Japan.

Die wachtperiode van 2 dagen heeft niets te maken met veiligheidsbezorgdheden rond de coronavaccins, maar om de ingeënte persoon de tijd te geven om te herstellen van eventuele bijwerkingen. De meest voorkomende neveneffecten bij het Pfizervaccin zijn pijn op de plaats van injectie, vermoeidheid en hoofdpijn. In meer uitzonderlijke gevallen kan er ook duizeligheid en koorts optreden, hetgeen bloed doneren onwenselijk maakt. Dat bevestigde een woordvoerder van de Japanse ambassade in Washington ook aan het Amerikaanse factcheck.org.

In België geldt een gelijkaardige wachttermijn van 48 uur. Die wordt opgetrokken naar een week als men effectief last ondervond van de inenting. Kreeg je in het buitenland een ander vaccin dat die van Moderna, Pfizer of AstraZeneca, dan vraagt het Rode Kruis om 4 weken te wachten vooraleer je bloed doneert.

Die twee dagen wordt op de website van het Belgische Rode Kruis omschreven als een 'bufferperiode'. Als iemand net gevaccineerd werd en met een koortsachtig gevoel bloed doneert, kan dat niet aanvaard worden. De koorts kan namelijk ook een andere oorzaak hebben. Hetzelfde geldt voor de wachtperiode van een week indien er nevenwerkingen waren: het is niet volledig uit te sluiten dat die symptomen veroorzaakt werden door een coronabesmetting eerder dan de vaccinatie.

In Nederland staat Sanquin in voor de bloedvoorziening. Zij vragen om 7 dagen te wachten na inenting vooraleer je bloed doneert.

---

Links:

Facebookpost I: https://www.facebook.com/olga.hubner.73/posts/2876644782556690 (gearchiveerd: http://dpaq.de/H9Ch4)

Facebookpost II: https://www.facebook.com/bing.slamat.58/posts/276071190888168 (gearchiveerd: http://dpaq.de/LUur9)

https://www.artsenvoorvrijheid.be/blog/2021/05/23/japanse-rode-kruis-weigert-bloeddonaties-van-covid-19-gevaccineerden/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/SgkJT)

https://www.xandernieuws.net/algemeen/rode-kruis-in-japan-en-belgie-wil-voorlopig-geen-bloeddonaties-van-mensen-die-tegen-covid-19-zijn-gevaccineerd/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/nXI9a)

https://www.frontnieuws.com/japanse-rode-kruis-weigert-bloeddonaties-van-mensen-die-zijn-geinjecteerd-met-covid-19-vaccins/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/TM6kr)

Richtlijn Rode Kruis België: https://www.rodekruis.be/nieuws-kalender/nieuws/mag-ik-doneren-na-vaccinatie-tegen-covid-19/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/wFfpy) en https://www.rodekruis.be/nieuws-kalender/nieuws/mag-ik-doneren-na-vaccinatie-tegen-covid-19/#waarom-mag-je-na-vaccinatie-niet-meteen-doneren (gearchiveerd: http://dpaq.de/EFYsI)

Richtlijn Rode Kruis Japan: https://www.jrc.or.jp/donation/blood/news/2021/0428_017376.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/nymxz)

Factcheck factcheck.org: https://www.factcheck.org/2021/05/post-misleads-on-japans-policy-for-donating-blood-after-covid-19-vaccination/

Productfiche Pfizevaccin EMA: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_nl.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/wlYjF)

Richtlijnen in Nederland: https://www.sanquin.nl/faq-bloed-doneren-en-coronavirus

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com