De brede bevolking vaccineren tegen COVID-19 heeft wel degelijk zin

06.05.2021, 17:50 (CEST)

Een Amerikaanse arts, Peter McCullough, spreekt in een video (hier gearchiveerd) met Franse ondertitels over coronavaccinatie. Hij beweert onder andere dat het geen wetenschappelijk nut heeft om gezonde mensen van jonger dan 50 in te enten tegen COVID-19. Nog zo'n categorie die volgens hem geen baat heeft bij een vaccinatie zijn de mensen die COVID-19 kregen en ervan herstelden. Zij zouden volgens McCullough een 'complete en duurzame' immuniteit ontwikkeld hebben dat een vaccin niet kan verbeteren.

BEOORDELING: De beweringen zijn fout. De brede bevolking vaccineren is wel degelijk nuttig, ook jonge en gezonde mensen. Over de immuniteit tegen COVID-19, of die nu bereikt wordt door infectie of vaccinatie, is nog verder onderzoek nodig. Maar een vaccin na infectie maakt de bescherming wel robuuster en rekenen op een infectie om je immuniteit te bezorgen is niet zonder risico's.

FEITEN:

De arts in de video is Peter McCullough, een Texaanse cardioloog. Hij sprak op 10 maart 2021 tijdens een meeting van het Comité voor Gezondheid in de Texaanse Senaat, waarvan deze video een fragment is. Hij was daar in zijn hoedanigheid als arts in een vergadering over de coronasituatie in de staat.

Gezonde mensen onder 50 vaccineren heeft wel degelijk zin

De brede bevolking - niet enkel ouderen en zwakkeren - inenten heeft wel degelijk voordelen. De beschikbare coronavaccins voorkomen enerzijds symptomatische COVID-19, waardoor ernstige ziektebeelden voorkomen kunnen worden. Dat verlicht dan ook weer de druk op het zorgsysteem. Anderzijds is een gevaccineerd persoon minder besmettelijk: als je gevaccineerd bent en je komt toch in contact met het SARS-CoV-2-virus zal je virale lading lager zijn.

Daarnaast wil het niet zeggen dat jongere en gezonde mensen niets te verliezen hebben bij een covid-infectie. "Ook zij kunnen zwaar ziek worden en hun longen kunnen permanent beschadigd zijn", zegt immunoloog Adrian Liston (voorheen KUL, nu Babraham Institue Cambridge). "Het is zoals een hartaanval: ook al dood het je niet, het is nog steeds iets slechts".

Coronavaccin kan natuurlijke immuniteit boosten

Wat later (omstreeks 3'13) in de clip zegt McCullough dat mensen die COVID-19 kregen en daarvan herstelden een 'complete en duurzame' immuniteit ontwikkelden voor de ziekte. Maar het is nog niet volledig duidelijk of een volledige langdurige immuniteit, hoe die ook bereikt wordt, bestaat voor COVID-19.

Uit verschillende studies bleek dat de kans op herinfectie binnen de zes tot acht maanden nadat iemand COVID-19 had, klein is. Mogelijk is dat ook nog langer zo, maar dat is nog niet zeker. Die verworven immuniteit is gelijk met de immuniteit verworwen door vaccinatie.

Toch zijn er ook voordelen aan het inenten van mensen die de ziekte al hadden. Integendeel tot wat McCullough zegt, is een vaccin wel een soort van 'booster' voor immuniteit na infectie. "Een inenting met een vaccin na infectie vergroot de kwaliteit en kracht van de immuniteit", zegt Liston. Daarnaast weten we ook niet absoluut zeker wie de ziekte nu al gehad heeft en wie niet. "Het vaccin is veilig, dus kan je beter het zekere voor het onzekere nemen", zegt Liston.

Een vaccin geeft je ook immuniteit zonder dat je jouw longen of gezondheid in de strijd moet gooien om die te bemachtigen. Want zoals we eerder aanhaalden, kan COVID-19 blijvende schade aanrichten, ookal herstel je van de ziekte. Het fenomeen van 'long covid' wordt nog volop onderzocht maar duidt wel op het feit dat de gevolgen van de ziekte niet steeds onschuldig zijn.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/jvdessel1/posts/10158464105137968 (gearchiveerd: http://dpaq.de/CccMR)

Gearchiveerde video: http://dpaq.de/3N2Bp

Aanwezigheid McCullough Senaat Texas 10/03/2021: https://capitol.texas.gov/tlodocs/87R/witlistmtg/pdf/C6102021031008301.PDF

Gezondheid en Wetenschap over post-COVID immuniteit: https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/hoe-lang-blijf-je-immuun-nadat-je-covid-19-had

Gezondheid en Wetenschap over besmettelijkheid post-vaccinatie: https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/na-coronavaccinatie-ben-je-nog-weinig-besmettelijk (gearchiveerd: http://dpaq.de/bAhDP)

Voordelen vaccinatie: https://www.laatjevaccineren.be/waarom-vaccinatie-tegen-covid-19-belangrijk-is (gearchiveerd: http://dpaq.de/jBycE)

Overzicht beschikbare vaccins: https://www.laatjevaccineren.be/beschikbare-covid-19-vaccins

Over 'long covid': https://kce.fgov.be/nl/behoeften-en-opvolging-van-pati%C3%ABnten-met-langdurige-covid-lopende-studie

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com