Ongeschikte testmethode leidt tot foute uitspraak over hypercapnie en mondmaskers

17.11.2020, 15:45 (CET)

In een YouTube-video (gearchiveerd) die gedeeld wordt op Facebook zou een Belgische arts aantonen dat het dragen van een mondmasker hypercapnie – een opstapeling van koolstofdioxide – veroorzaakt. Dat doet ze door met een CO2-meter achter het mondmasker te gaan om zo de aanwezige CO2-waarden te meten.

BEOORDELING: Een gezond persoon zal geen hypercapnie krijgen van het dragen van een mondmasker. Daarnaast is de gebruikte CO2-meter niet geschikt om accuraat kleine ruimtes, zoals achter een mondmaskers, te meten.

FEITEN: Eerst en vooral is de gebruikte testmethode allesbehalve accuraat. Dpa schreef eerder al een factcheck over het feit dat CO2-meters niet geschikt zijn om een kleine, afgesloten ruimte accuraat te meten. "Het is bedoeld voor binnenruimtes", vertelt professor bio-ingenieur Roeland Samson van de Universiteit Antwerpen. Hij onderzoekt luchtkwaliteit. 

"Verhoogde koolstofdioxide waarden achter een mondmasker zijn logisch", gaat prof. Samson verder. We ademen ook niet enkel de lucht achter het mondmasker weer in. "Koolstofdioxide is een restproduct. We ademen lucht in, halen de zuurstof er uit en ademen de CO2 weer uit", zegt Samson. "Een mondmasker is niet hermetisch gesloten, en maar goed ook. Via de gaatjes in de stof ademen we ook nog andere lucht in." 

De vrees voor te veel CO2 onder een mondmasker is ongegrond, zo zegt ook pneumoloog en professor aan de UGent Eric Derom. "Het is geen probleem voor een gezond persoon. De mondmaskers zijn doorlatend genoeg", zegt prof. Derom. "De concentratie CO2 kan inderdaad stijgen onder een mondmasker, wat voor kortademigheid en ongemak kan zorgen, maar het kan niet echt kwaad."

Het is niet zo dat je hypercapnie kan krijgen door het dragen van een mondmasker, zoals de arts in de video zegt. Hypercapnie is een fenomeen waarbij er een opstapeling van koolstofdioxide in het bloed is, wat verzuring veroorzaakt. Ook hierover schreef dpa eerder al een factcheck.

In zware gevallen kan hypercapnie inderdaad gevaarlijk zijn. Gekende oorzaken zijn hyperventilatie, slaapapneu of soms algemene verdoving. Vaak is het een secundaire klacht bij longziekten. Maar aangezien mondmaskers niet zorgen voor een tekort aan zuurstof en een teveel aan CO2 kunnen ze ook geen hypercapnie veroorzaken.

Verschillende artsen over de hele wereld hebben reeds aangetoond dat mondmaskers geen invloed hebben op zuurstofsaturatie. In juli 2020 toonde een Ierse dokter op een ludieke manier nog aan dat een masker geen invloed heeft op je zuurstofinname. In een filmpje dat hij postte op zijn Twitteraccount draagt hij zes mondmaskers, zonder negatieve invloed op de hoeveelheid zuurstof die hij binnenkrijgt.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/hildedauyel/posts/10222801104311544 (gearchiveerd: http://dpaq.de/kUVNc)

Youtube-video: https://youtu.be/49XAcQgaU8g (gearchiveerd: http://dpaq.de/HECgr)

Dpa-factcheck over hypercapnie: https://dpa-factchecking.com/netherlands/201007-99-855456/

Dpa-factcheck over CO2-meters: https://dpa-factchecking.com/netherlands/201008-99-873213/

Over Hypercapnie: https://www.healthline.com/health/hypercapnia (gearchiveerd: http://dpaq.de/I8X01) en https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559154/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/333k0)

Over prof. Roeland Samson: https://www.uantwerpen.be/nl/personeel/roeland-samson/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/1CZZ7)

Over prof. Eric Derom: https://www.ugent.be/nl/people?ugentid=801000513652 (gearchiveerd: http://dpaq.de/HqeUO)

Twitter video Ierse dokter: https://twitter.com/DrZeroCraic/status/1283048334031290375 (gearchiveerd: http://dpaq.de/XQkr7)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com