Pas op, geloof deze oude hoax over "vriendverzoeken" niet

09.09.2020, 16:54 (CEST)

Op Facebook gaat een bericht rond dat waarschuwt voor vriendschapsverzoeken van hackers. "PAS OP !!!", begint het bericht, "aanvaard geen vriendschapsverzoeken van (...)". Wat volgt is een lijst met mensen waarvan de Vlaamse auteur beweert dat het hackers zijn die alles vernietigen. Maar klopt dat bericht?

BEOORDELING: Neen, het gaat over een oude hoax dat massaal wordt gedeeld op sociale media en onnodig paniek zaait. De namen van de "hackers" kunnen bovendien regelmatig verschillen. Bovendien kan je niet zomaar gehackt worden door een vriendschapsverzoek te aanvaarden.

FEITEN: Het is niet de eerste keer dat het kettingbericht opduikt. In 2017 voerde Hoaxwijzer al een factcheck uit naar deze post, waaruit bleek dat de namen van de zogenaamde hackers regelmatig verschillen. Ook in andere talen doet het bericht al jaren de ronde: factcheckers van Snopes vonden kettingmails uit 2000 die oproepen om bepaalde mensen niet toe te voegen of om bepaalde websites niet te bezoeken.

Bovendien hebben je Facebookvrienden niet zomaar de mogelijkheid om je account te hacken of je informatie te vernietigen. Als je de Facebook richtlijnen en de juiste procedure volgt indien je malafide praktijken opmerkt op je account, is er geen reden tot paniek.

Ook het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) ziet niet al te veel gevaar in iemand als vriend aanvaarden. "Alvorens hackers met je gegevens aan de haal kunnen, hebben ze je wachtwoord nodig", zegt woordvoerder Katrien Eggers. "Als je een tweestapsverificatie installeert en voor de rest goed oplet met welke links je aanklikt, moet je je geen zorgen maken."

Ook Facebook laat aan de dpa-redactie weten dat je account niet zomaar gehackt kan worden door een vriendschapsverzoek te aanvaarden. "We adviseren om je wachtwoord nooit te delen, je privacy en security instellingen regelmatig te bekijken en eventueel aan te passen. Aanvaard ook alleen vriendschapsverzoeken van mensen die je kent", besluit Kim Van Bokhoven, woordvoerder van Facebook Benelux.

---

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/daan.vaneenaeme/posts/151357301596200 (gearchiveerd: http://dpaq.de/FJIJn)

Hoaxwijzer factcheck: http://www.hoax-wijzer.be/hoaxes/hoaxaanvaardgeenvriendschapsverzoekvanditzijnhackers?fbclid=IwAR0MjKJdEL7i43dqcMpRKKs7eIUyx4vcr0KPZ-aFXXKX65fG5FVlkE7v4-Q (gearchiveerd: http://dpaq.de/1Rp8R)

Factcheck Snopes 1: https://www.snopes.com/fact-check/stranger-contact/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/bmp6p)

Factcheck Snopes 2: https://www.snopes.com/fact-check/social-media-hacker-warning/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/C79l5)

Facebook helpcenter 1: https://www.facebook.com/help/213481848684090 (gearchiveerd: http://dpaq.de/HmP7S)

Facebook helpcenter 2: https://www.facebook.com/help/hacked

Website CCB: https://ccb.belgium.be/nl

Tweestapsverificatie Facebook: https://www.facebook.com/help/148233965247823

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com