Neen, een griepprik leidt niet tot een positieve test op COVID-19

31.7.2020, 10:22 (CEST)

Wie een griepprik heeft gehad test positief op coronavirus, beweert een facebookgebruiker. Hieruit maakt ze de conclusie dat de testen vals zijn. Klopt dat?

BEOORDELING: De bewering is fout. Het coronavirus en het influenzavirus, dat de griep veroorzaakt, hebben een compleet verschillende genetische opmaak en zijn totaal verschillende virussen. Je zal niet (vals) positief testen op COVID-19 als je een griepprik hebt gekregen. Hieruit valt dus niet af te leiden dat de PCR-tests, de meest gebruikte coronatest, 'vals' of onbetrouwbaar zijn.

FEITEN: Een PCR-test, de meest gebruikte coronatest, spoort COVID-19 op door te zoeken naar het genetisch materiaal van het SARS-CoV-2 virus in het uitstrijkje dat wordt genomen in de neusholte van de vermoedelijke patiënt. Elk virus bestaat uit genetisch materiaal in een eiwitomhulsel, zo ook het griep- en het coronavirus. "Maar hun genetische opmaak is verschillend", vertelt dokter Dirk Devroey, professor huisartsengeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel, aan het factcheckteam van dpa. "Zelfs als er enige overeenkomst zou zijn, zal die niet groot genoeg zijn om opgepikt te worden door zo’n test."

Dat bevestigt ook Piet Maes, viroloog aan de KU Leuven, aan het factcheckteam van dpa. "Influenza en corona zijn totaal verschillende virussen", zegt hij. "Tussen coronavirussen onderling kan je verwachten dat er kruisingen ontstaan, maar tussen influenza en corona is dat onmogelijk. Die liggen zo ver uit elkaar." 

Er kan met andere woorden geen sprake zijn van een vals positieve coronatest omdat je een griepprik hebt gekregen. In een griepprik zitten dode – en dus onschadelijke – griepvirussen. Je lichaam zal antistoffen aanmaken tegen de griepvirussen die in de griepprik zitten. Er zitten geen coronavirussen in een griepprik. De griepprik van vorig jaar werd toegediend in de herfst. Dat was nog voor er sprake was van het SARS-CoV-2 virus in China, eind december 2019, of in België in februari van dit jaar. De bewering werd al meermaals ontkracht, onder andere door Reuters en factcheck.org

Hieruit valt dus helemaal niet af te leiden dat de testen 'vals' oftwel onbetrouwbaar zijn. Daarnaast zijn ze zeker niet 'vals' in de zin van vals positief. De bewering is hoe dan ook fout.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/wendy.mondelaers.5/posts/1874897542634472 (gearchiveerd: http://dpaq.de/QMkhf)

Over professor Dirk Devroey: https://www.vub.be/profiel/dirk-devroey (gearchiveerd: http://dpaq.de/Utsnh)

Over Piet Maes: https://www.kuleuven.be/wieiswie/nl/person/00040919 (gearchiveerd: http://dpaq.de/EFG7x)

Wat is een virus: https://www.micropia.nl/nl/ontdek/microbiologie/virus/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/O8X7z)

Hoe werkt een griepprik: https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/werking  (gearchiveerd: http://dpaq.de/e9YV2)

Tijdlijn van de coronapandemie: https://www.consilium.europa.eu/nl/policies/coronavirus/timeline/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/UXBrp

Factcheck van factcheck.org: https://www.factcheck.org/2020/05/flu-shot-doesnt-cause-false-positive-results-for-covid-19/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/6YJkT)

Factcheck van Reuters: https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-flu-vaccine-tests-covid-19/false-claim-flu-vaccine-makes-people-test-positive-for-covid-19-idUSKBN22I367 (gearchiveerd: http://dpaq.de/XEG7C)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com