Valse richtlijnen over symptomen en bestrijding van het coronavirus gaan rond op Facebook

12.06.2020, 21:21 (CEST)

Op sociale media gaan al weken verschillende berichten rond over adviezen om het coronavirus te bestrijden. De adviezen zouden afkomstig zijn van onderzoekers, artsen en experts uit verschillende landen. Volgens de richtlijnen kan het virus niet overleven bij temperaturen van 26 à 27 graden, is het drinken van warm water effectief voor alle virussen en leeft het virus zo’n 12 uur op een metalen oppervlak. De berichten werden gedeeld in verschillende talen.

BEOORDELING: De tekst die rondgaat staat vol met foute claims. Het virus wordt niet vernietigd bij temperaturen van 27 graden, je adem langer dan 10 seconden inhouden bewijst niet dat je niet besmet bent en regelmatig water drinken kan de besmetting niet voorkomen. Ook de meeste andere stellingen en richtlijnen zijn onwaar.

FEITEN: De claim dat het virus sterft bij hoge temperaturen rond de 26 à 27 graden is in elk bericht terug te vinden. Vanzelfsprekend is ze onwaar, aangezien de lichaamstemperatuur bij de meeste mensen hoger ligt dan 35 graden. Als het Sars-CoV-2-virus zou worden vernietigd bij een temperatuur onder de 30 graden, dan zou de ziekte ook niet kunnen overleven in een menselijk lichaam.

Ook het gegeven dat het virus de zon haat, klopt niet. Cijfers tonen aan dat het virus zich ook verspreidt in warme landen met een hoge luchtvochtigheid. Dit gegeven wordt eveneens door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard op hun website. In verschillende landen worden bovendien besmettingen gemeld waar de temperatuur een stuk hoger ligt dan 27 graden, zoals bijvoorbeeld in Maleisië. Ook zonlicht kan het Sars-CoV-2-virus niet vernietigen.

Hoewel het uiteraard klopt dat voldoende water drinken belangrijk is voor de gezondheid, verhindert regelmatig drinken niet dat u het virus oploopt. Ook de temperatuur van het water en de producten die men erin doet - zoals zout en azijn - spelen geen rol. Virologen waarschuwen bovendien voor de gevaren van gorgelen, omdat het een manier is waarop druppels - en daarmee ook het virus - zich kunnen verspreiden.

Hoewel eerder zeldzaam, kan een loopneus een symptoom zijn van Covid-19. Volgens een studie, gepubliceerd in het Brits medisch tijdschrift The Lancet, klaagden 5 procent van de bevraagde patiënten in China over symptomen die vergelijkbaar zijn met die van een verkoudheid. Bovendien beschreef de WHO het eerste corona-geval in Zuid-Korea als "een 35-jarige vrouw die klaagde over koude rillingen, loopneus en spierpijn".

Wanneer iemand zijn adem langer dan tien seconden kan inhouden zonder al te zware problemen, bewijst dat niet dat er geen sprake is van een besmetting met Covid-19. Net als bij een acute longaandoening kunnen problemen met astma bijvoorbeeld een invloed hebben op dit gegeven. Volgens Duits viroloog Christian Drosten vormt het virus zich aan het begin van de besmetting voornamelijk in de keel, maar nog niet meteen in de longen - al bestaat daar nog geen wetenschappelijk uitsluitsel over. Bovendien ontwikkeld een geïnfecteerd persoon niet automatisch symptomen. Daarom is het inhouden van de adem zeker geen overtuigende test om te achterhalen of je besmet bent met Covid-19.

Bij een besmetting met Covid-19 is er regelmatig sprake van fibrose: een toenemende hoeveelheid bindingsweefsel in een orgaan (in dit geval de longen) met een ontsteking als gevolg. Volgens de instituten Pasteur-instituut en Inserm is fibrose geen symptoom van een besmetting met Sars-CoV-2. Ook het virologisch instituut Sciensano geeft longfibrose niet mee als symptoom.

---

Links:

Facebook bericht 1: https://www.facebook.com/cyriel.merchiers.7/posts/185758665437861 (gearchiveerd: http://dpaq.de/regCD)

Facebook bericht 2: https://www.facebook.com/jef.gemakkelijk.7/posts/575221923205159 (gearchiveerd: http://dpaq.de/6cmf9)

Facebook bericht 3: https://www.facebook.com/carla.dissel/posts/2834262289961909 (gearchiveerd: http://dpaq.de/FaUCO)

Mythbusters WHO: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

Worldometers Maleisie: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/malaysia/

WHO fact or fiction: https://www.who.int/southeastasia/outbreaks-and-emergencies/novel-coronavirus-2019/fact-or-fiction

Dpa factcheck 1: https://dpa-factchecking.com/belgium/200611-99-393276/

Dpa factcheck 2: https://dpa-factchecking.com/belgium/200427-99-849785/

Studie The Lancet: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30211-7/fulltext

Eerste besmetting Zuid-Korea: https://www.who.int/csr/don/21-january-2020-novel-coronavirus-republic-of-korea-ex-china/fr/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/zDGJr)

UZ Leuven longfibrose: https://www.uzleuven.be/nl/longfibrose

Pasteur-instituut: https://www.pasteur.fr/fr/centre-medical/fiches-maladies/maladie-covid-19-nouveau-coronavirus

Inserm: https://www.inserm.fr/information-en-sante/dossiers-information/coronavirus-sars-cov-et-mers-cov#

Sciensano symptomen: https://covid-19.sciensano.be/nl/covid-19-algemene-informatie

---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com